Societat 25/07/2019

La Generalitat pagarà 5.000 euros pel centenar de porcs senglars caçats entre el març i l'abril

L'acció forma part d'una prova pilot per intentar evitar l'entrada de la pesta porcina

Maria Garcia
2 min
Uns caçadors arrosseguen un senglar abatut enmig d'un bosc / ACN

GironaProp de 5.000 euros. És la quantitat que cobraran els caçadors que van abatre gairebé un centenar de senglars entre el 15 de març i finals de abril acollint-se a la prova pilot que va engegar el departament d'Agricultura. Per intentar evitar l'arribada de la pesta porcina, la conselleria va activar la mesura de pagar 50 euros per exemplar caçat en quatre comarques: l'Alt Empordà, el Pla de l'Estany, la Garrotxa i el Gironès.

En aquestes zones hi ha 96 àrees de caça, de les quals només quatre van participar en la prova. D'aquestes quatre, una no ha entregat tota la documentació, i les altres tres sumen prop d'un centenar d'animals caçats. Ara el departament d'Agricultura està revisant els expedients i després iniciarà els tràmits per ingressar el pagament.

La pesta porcina és una malaltia originària del nord-est europeu que no té conseqüències en els humans però que afecta que tant porcs domèstics com senglars, amb uns nivells de mortalitat pròxims al 100%. Quan es va engegar la prova pilot, la directora d’Ecosistemes Forestals, Montserrat Barniol, va subratllar que es tractava "d'una mesura molt excepcional" per evitar l'arribada de la malaltia, i que "es concentrava en vies com l’AP-7 i la N-II, i en zones on fa anys que hi ha dades que la població de porcs senglars és de les més altes de Catalunya”. Segons les xifres de la conselleria de la temporada 2017-18, la densitat catalana més elevada de senglars la van registrar l'Alt Empordà i la Garrotxa, amb una mitjana de 18 animals per km(2).

La mesura va aixecar molta polseguera i va tornar a obrir el debat sobre la caça a Catalunya. Els caçadors agraïen els incentius, però recordaven que les despeses derivades de l'activitat són molt altes, mentre que els ecologistes criticaven que no era l'eina "més eficaç" per controlar la població i apostaven per obrir un procés seriós per analitzar la problemàtica des de múltiples facetes.

stats