Societat 14/11/2016

La Generalitat subvencionarà 750 places més en residències privades

El Govern pagarà així més de 1.000 euros mensuals per les places que ocupen actualment uns 700 ancians catalans en centres privats

Ara
3 min
La consellera de Treball, Assumptes Socials i Ciutadania, Dolors Bassa

BarcelonaLa consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha anunciat aquest diumenge que la Generalitat subvencionarà a partir de demà 750 places més en residències privades d'ancians, que d'aquesta manera es convertiran en places col·laboradores. Això significa que el Govern pagarà més de 1.000 euros mensuals per les places que ocupen actualment uns 700 ancians catalans en centres privats. En una entrevista al canal 3/24, Bassa ha explicat que aquest increment del nombre de places col·laboradores ha estat possible gràcies al fet que s'ha "rascat" el pressupost actual, però ha incidit que hi segueix havent un "dèficit" de places en residències per a gent gran.

"Això ens permetrà que molta gent pugui tenir aquest finançament públic que necessita per estar en una residència i la intenció és anar millorant", ha declarat Bassa. D'altra banda, Dolors Bassa va dir ahir que la Generalitat està compromesa en la creació de la residència per a gent gran del sud de Sabadell. Bassa es va reunir amb l'alcalde, Juli Fernàndez (ERC), i membres del govern i d'entitats de la ciutat per abordar la futura residència, després que dijous assegurés que el Govern no assumiria el cost de construir cap nova residència per a persones grans en una declaració al Parlament. "El nostre compromís és que en els pròxims pressupostos hi haurà diners per al projecte", va assenyalar Bassa després de la reunió, que mantenia així la postura defensada pel Govern.

De la mateixa manera, va insistir que la Generalitat "ara no pot posar diners per al totxo", per això es fa el primer pas, amb la finalitat de preveure la creació de la residència a mitjà termini. "Aquí posem els diners per al projecte amb el compromís ferm conjunt amb el govern municipal i la plataforma. Ara financem clarament el projecte i després seguirem endavant", va assegurar.

L'ACRA celebra la mesura del Govern tot i no ser la "més equitativa"

L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) està satisfeta amb l'anunci per part del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en considerar que és una mesura "necessària" malgrat no ser la més adequada ni pels usuaris ni pels centres. “Estem contents amb l’ampliació de les 750 places col·laboradores, però considerem que l’increment temporal de l’import de les Prestacions Econòmiques Vinculades al Servei (PEVS) hauria sigut més equitatiu tant pels usuaris com pels centres”, segons ha explicat aquest dilluns la presidenta d’ACRA, Cinta Pascual.

L'organisme, tal i com s'explica al comunicat, va participar en el procés previ a la col·laboració aportant informació de l'estat del sector. En aquests informes, demanava una alternativa pel que fa als PEVS equiparable al preu del 2013, que atorgava 1.000€ al grau III com ha recuperat el Departament, ja que els 715€ que es reben actualment són "insuficients" per poder accedir a un centre.

ACRA també demana a la Generalitat que, en els nous pressupostos que encara s'han d'aprovar, garanteixi un "augment de la concertació de places" perquè així es podria reduir el dèficit actual. “Hi ha una llista d’espera propera a les 24.000 persones i un sector privat amb milers de places lliures. La concertació ens permetria invertir aquestes xifres i, de pas, crear llocs de treball”, ha afegit Pascual.

Bassa diu que el que va dir sobre els 'nens de la cola' es van malinterpretar

Bassa també ha assegurat avui que les seves paraules sobre els menors no acompanyats que inhalen cola a Barcelona es van malinterpretar i que el principal objectiu de la Generalitat és atendre'ls i tractar la seva addicció. Bassa va assegurar aquesta setmana al Parlament que la gran majoria d'afectats vénen d'altres llocs d'Espanya i va acusar implícitament Andalusia de no atendre els 'nens de la cola', unes paraules que van provocar les crítiques de partits i institucions andalusos, que les van qualificar d'intolerables. Bassa ha explicat que en cap moment va dir, "com s'ha interpretat", que són menors andalusos, sinó que són nens, majoritàriament del Magrib, que han arribat "amb bitllet" a Barcelona després de passar per altres comunitats com Andalusia.

stats