Societat 19/11/2014

La Generalitat ignora el TC i l'Estat i seguirà prohibint el 'fracking': les 5 claus

A Catalunya hi ha molt poc gas esquist perquè surti a compte extreure'l, i la suspensió de Constitucional és estèril perquè no hi ha cap empresa que a dia d'avui hagi demanat fer prospeccions en territori català, després que es deneguessin tres permisos a principis del 2013

Albert Solé
3 min
A Ridaura va haver-hi molta protesta social per la por al fracking / DAVID BORRAT

Barcelona"La Generalitat trobarà la manera de prohibir el 'fracking' a Catalunya amb qualsevol altre instrument". Així de contundent s'ha mostrat Pere Torres, secretari d'empresa i ocupació de la Generalitat després de saber que el Tribunal Constitucional (TC) ha suspès la modificació de la llei d'urbanisme catalana que a la pràctica implicava la prohibició la fractura hidràulica a Catalunya, una tècnica d'extracció de gas i petroli del subsòl molt agressiva.

1- Com va prohibir el 'fracking' la Generalitat?

El 'fracking' divideix els països europeus entre partidaris i detractors. Mentre la UE ha decidit inhibir-se'n, Catalunya va decidir tirar pel dret i prohibir-ho buscant una drecera per esquivar l'Estat, que hi està a favor. El 30 de gener de 2014 es va afegir un paràgraf a l'apartat 10 de l'article 47 de la llei d'urbanisme del 2010 mitjançant la llei d'acompanyament dels pressupostos 2014, que diu: "En l'explotació de recursos naturals en sòl no urbanitzable, en el cas d'aprofitament d'hidrocarburs, no és permès d'utilitzar la tecnologia de la fracturació hidràulica quan pugui tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona, o amb relació a altres àmbits competencials de la Generalitat". El Govern no ho prohibia directament, però posava unes condicions impossibles de complir allà on ell sí que té competències, que és l'urbanisme. Ara aquest article ha quedat en suspès.

2- Per què la suspensió del TC és estèril?

A dia d'avui la Generalitat no té cap petició sobre la taula per fer una investigació d'hidrocarburs en subsòl català. També és difícil que n'hi hagi ja que segons un informe elaborat per tècnics del Govern, a Catalunya només hi ha una petita zona de 300 quilòmetres, al Pre-Pirineu, on està detectat que hi ha gas esquist. És una extensió molt petita perquè surti a compte econòmicament. Malgrat això, davant el rebuig social que hi havia en algunes partit del territori català contra aquesta tècnica, el Govern va decidir buscar aquesta drecera per prohibir el 'fracking', tot i que admetia llavors que, si haguessin descobert que hi havia molt més gas esquist sota el sòl català, "el debat seria un altre".

3- Algú ha demanat mai poder fer servir la fractura hidràulica a Catalunya?

Abans que la Generalitat modifiqués la llei d'urbanisme, el Govern va rebre tres peticions per practicar el 'fracking' a Catalunya. La primera va ser la que va demanar l'empresa Ceredo Oil Consulting per investigar al municipi de Ridaura (Baix Empordà), que va ser acceptada, tot i que aquesta no va dir que volia fer servir la fractura hidràulica d'entrada. Va ser quan es va generar un fort rebuig de la població, amb pancartes per tot Ridaura que clamaven "No al 'fracking'", que el Govern va demanar explicacions a l'empresa, però es va fer l'orni. Llavors, la Generalitat va aprofitar un error administratiu de Ceredo Oil Consulting per extingir-li el permís. Al cap de poc, un altra empresa –Montero– va demanar permís pel fracking també prop de Ridaura, i en una altra zona de la Catalunya central. En aquests casos, la petició no complia els requisits, i no van obtenir el permís. Després d'això, va demanar als tècnics que fessin un informe, que ho desaconsellava en territori català i per això el Govern va modificar de la llei d'urbanisme. I cinc mesos més tard, va ser el Parlament que va aprovar per majoria –tots els grups menys el PP– una moció en contra del 'fracking'.

4- Per què està tan molesta la Generalitat amb el govern espanyol?

Catalunya no té competències amb el subsòl, i per tant, no pot prohibir que una empresa hi faci prospeccions, però sí que té competències exclusives en urbanisme, que l'escletxa que va fer servir el Govern per prohibir el 'fracking' de facto. Per aquest motiu el secretari d'empresa i ocupació, Pere Torres, està tan molest amb el govern espanyol: "El recurs de l'Estat atempta contra la competència exclusiva de la Generalitat en matèria urbanística. Estan obsessionats amb la uniformitat de mercat, i per això descarten qualsevol iniciativa de la Generalitat per intentar conformar un model que sigui propi i que respongui a la voluntat i a les expectatives de la societat civil".

5- Què és el 'fracking' exactament?

La fractura hidràulica és una tècnica que permet extreure gas i petroli del subsòl de roques poc poroses amb un mètode molt agressiu -la injecció d'aigua a pressió amb una combinació de sorra i productes químics-, però amb uns beneficis econòmics notables, com està passant als Estats Units, on el preu del gas, gràcies al fracking, és tres vegades més baix que a la UE.

stats