Societat 23/09/2014

El Govern vol que cada centre pugui decidir quins estudis es transformen en graus de 3 anys

El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, ha assegurat que no hi haurà més retallades de finançament

Acn
2 min

BarcelonaAntoni Castellà, secretari d'Universitats i Recerca, s'ha mostrat satisfet per la possibilitat que els graus universitaris puguin ser de 3 anys però ha defensat que sigui cada centre en funció dels estudis qui decideixi la durada. Ho ha dit aquest dimarts en l'acte inaugural del curs de la Universitat Politècnica de Catalunya, on també s'ha compromès a no aplicar més mesures de contenció pressupostària.

Després de comprovar els esborranys del decret que vol aprovar aquesta tardor el ministre Wert sobre la modificació del sistema universitari espanyol, Antoni Castellà s'ha mostrat satisfet que el sistema universitari català pugui decidir ''autònomament'' l'oferta de graus de tres o quatre anys. Castellà creu que no té sentit transformar tots els graus actuals en tres anys, i amb màsters de 2, sinó que cal la ''flexibilitat'' perquè cada universitat i centre, en funció de les àrees de coneixement pugui escollir el que més li convingui.

El secretari d'Universitats i Recerca, que ja havia reclamant aquesta flexibilització, ha avançat que si el decret s'aprova abans de Nadal alguns estudis podrien canviar ja el curs vinent, perquè ja estan en proves pilot, però el canvi més substancial serà doncs, a partir del curs 2016-2017. Castellà celebra que amb aquesta obertura, el sistema es podrà assemblar més a Europa, sense tancar el 3+2 ni el 4+1, com s'havia establert fins ara.

Antoni Castellà ho ha explicat a l'acte inaugural del curs 2014-2015 de la Universitat Politècnica de Catalunya, on també s'ha compromès a que després de ''l'ofec'' de finançament que s'ha viscut els darrers anys ''el govern ha dit ''fins aquí podíem arribar'' i ha assegurat que ha començat una etapa per ''revertir aquesta situació''.

El secretari d'Universitats i Recerca també ha volgut reconèixer la tasca que l'actual rector, Enric Fossas, i el darrer a ocupar aquest càrrec, Antoni Giró, per tirar endavant la Universitat Politècnica de Catalunya, que l'ha qualificat d'una ''punta de llança'' pel país

L'equilibri pressupostari, l'objectiu del rector Enric Fossas

Per aquest 2014-2015, després d'uns últims cursos convulsos a les finances de la UPC, el rector, Enric Fossas, confia en poder reduir el deute i aconseguir equilibri pressupostari malgrat la davallada de la despesa pública. Per això, ha dit que el repte ''irrenunciable'' és l'econòmic, i ha explicat que s'intentarà vendre una part del patrimoni per poder-hi fer front. Així mateix, ha reconegut noves pòlisses de crèdit per aconseguir eliminar tensions de tresoreria i ha agraït el suport de la Secretaria en aquest aspecte.

Tanmateix, també ha demanat que es trobi un mecanisme per resoldre problemes de contractacions. Fossas ha lamentat que la darrera etapa de Giró acabés amb acomiadament de personal docent, investigador i del PAS i ha demanat aconseguir estabilitat dels interins que han superat els plans d'avaluació propis de la universitat així com la reposició de PAS que millori les condicions de treball.

Fossas també ha reclamat beques salari per evitar que cap alumne quedi fora de la universitat per qüestions econòmiques. A més, el rector ha exigit ''coherència'' a l'hora de canviar el model de governança. ''La UPC no pot ser aliena a la situació del país'', ha dit com a símil, i ha reclamat més poder pel claustre universitari i un model de govern basat en òrgans personals i col·lectius, no assemblearis però elegits entre els universitaris.

stats