BARCELONA
Societat 13/07/2016

El govern de Colau suma ERC per a la taxa als pisos buits

A.g.
2 min
El govern municipal va anunciar divendres passat un impost de 633 euros als pisos buits.

BarcelonaLa taxa als pisos buits que preveu l’Ajuntament de Barcelona va passar ahir el tràmit de la comissió d’economia i entrarà al pròxim ple. Comptarà amb el vot favorable d’ERC, que va valorar molt positivament la proposta “en virtut de la llei del Parlament”, a més del suport dels dos grups de govern, BComú i PSC. En el camp contrari, el PP va ser el grup que s’hi va mostrar més crític i hi votarà en contra, mentre que CiU, C’s i la CUP no van pronunciar-se sobre quin serà el seu vot definitiu.

La regidora Sònia Recasens, del principal grup de l’oposició, va assegurar que comparteix una proposta “que queda molt progressista”, però va mostrar algunes reserves. Els convergents van criticar l’executiu de Colau per “matar mosques a canonades” i no tenir una política d’habitatge clara. Qui també valora positivament la proposta amb matisos és la CUP. El seu regidor, Josep Garganté, va demanar a l’executiu que “es posi les piles” en l’elaboració d’un cens de pisos buits. L’altre possible suport que no es va aclarir ahir va ser el de C’s. Tot i així, la formació taronja va criticar una proposta que assegura que “serà un focus de conflictivitat”. Carina Mejías va mostrar “alguns dubtes” perquè, segons va dir, l’Ajuntament no té competències per tirar endavant aquesta llei, que a més “representa una intromissió en la propietat privada”. En aquest sentit, el grup municipal va fer esment a l’impost als pisos buits suspès de la Generalitat i va assegurar que desconeix la base imposable que es vol gravar.

El regidor del PP, Javier Mulleras, va fer, per la seva banda, un discurs molt dur contra la taxa. Va acusar l’executiu de la ciutat de fer “demagògia” i de no saber quines polítiques d’habitatge ha de dur a terme. També va assegurar que la mesura era “arbitrària” perquè en queden exclosos equipaments de l’Ajuntament.

20 vots a favor

D’aquesta manera, el govern municipal necessitarà el vot favorable de la CUP a la taxa o bé l’abstenció de CiU o C’s per poder-la tirar endavant. La nova proposta de l’equip de Colau pretén que tothom que tingui un pis buit a Barcelona durant dos anys seguits, sigui persona física o jurídica, hagi de pagar una taxa de 633 euros, que servirà per cobrir els costos d’uns tràmits administratius que fins ara assumien les arques públiques. Un cop s’hagi cobrat la taxa, el propietari haurà de pagar 286 euros per cada requeriment que s’obri a causa de l’incompliment d’un requeriment anterior.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va posar de manifest divendres que l’equip de govern “voldria anar més enllà”, però que no té més competències per fer-ho. La taxa “és una proposta imaginativa” i el seu objectiu últim és que entrin més pisos al mercat, va afirmar.

stats