Societat 06/06/2018

El Govern desbloqueja alguns pagaments a les entitats socials que havien quedat aturats pel 155

Dels 819 milions d'euros afectats, el conseller signa 251 expedients per desencallar-ne 304

Pau Esparch
2 min
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani

BarcelonaAmb l'objectiu de revertir els efectes de l'aplicació de l'article 155, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha començat a desbloquejar els pagaments a les entitats socials que havien quedat aturats amb la intervenció del govern espanyol. El conseller Chakir El Homrani ja ha signat 251 expedients per desencallar 304 milions. Els expedients corresponen a contractes i pròrrogues de l'àmbit de la dependència, la infància, la joventut i les persones amb discapacitat. Però els 304 milions només suposen una part dels pagaments que havien quedat afectats pel 155. El departament ha quantificat en 819 milions els diners que havien quedat aturats amb la intervenció. Per tant, pel que fa als milions pendents, Afers Socials ha apuntat que també estan en procés de desbloqueig.

El Homrani ha assegurat que els expedients que ha desencallat el nou Govern "estaven paralitzats" perquè l'Estat "considerava que s'havien de fer contractes nous". "Això hauria suposat tràmits que s'haurien allargat entre sis i nou mesos", ha afegit el conseller. També ha admès que en alguns casos els endarreriments dels pagaments han superat els 120 dies i ha lamentat que les entitats hagin quedat afectades per l'aplicació del 155, "especialment per les dificultats" a l'hora de pagar als treballadors.

Les entitats celebren la fi del bloqueig institucional

Després d'aquest anunci del departament, la Taula d'Entitats del Tercer Sector de Catalunya i la Confederació Empresarial del Tercer Sector han celebrat la fi del bloqueig institucional causat pel 155, que "ha posat en risc greu molts serveis i programes socials d'atenció a persones en situació de vulnerabilitat". També esperen que la situació quedi resolta "com més aviat millor" per garantir la viabilitat econòmica de les entitats. Tot i això, han recordat que el problema de finançament del tercer sector és estructural i té un impacte directe "en la continuïtat, l'estabilitat i la qualitat" dels serveis que es presten a les persones en situació o risc d'exclusió.

stats