Societat 23/09/2019

Buch destitueix la cap de comunicació d'Interior després de la polèmica del gas pebre

El conseller va admetre un "error de comunicació" i ha cessat Joana Vallès

Ara
2 min
01. Agents de la Brigada Mòbil dels Mossos retenint un concentrat en les protestes del 21-D pel consell de ministres a Barcelona.  02. El gas d’aigua i pebre que utilitzaran els antiavalots.

BarcelonaDesprés de la polèmica generada per l'anunci que els Mossos d'Esquadra podran fer servir gas pebre, quan es consideri oportú a partir d'aquesta tardor, el Govern ha cessat la responsable de comunicació del departament d'Interior, Joana Vallès. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ja va definir com un "error de comunicació" la manera com es va fer públic l'ús de les noves eines policials per frenar manifestants, coincidint amb les previsibles mobilitzacions contra sentència del judici al Procés. Segons ha avançat RAC1 i ha pogut confirmar l'ARA, la conselleria ha decidit cessar de manera fulminant Vallès, que anteriorment també havia sigut la responsable de comunicació dels consellers Felip Puig i Jordi Baiget.

Buch va defensar ahir que les eines de què disposa el cos dels Mossos d'Esquadra per fer front a manifestacions complicades i amb punts de violència, com el gas pebre, s'utilitzaran de manera excepcional "sempre amb mediació prèvia, congruència i oportunitat". Ho va dir després de la polèmica generada pel fet que els Mossos tinguin gas pebre com un dels seus instruments, tot i que en disposen des de l'any 2013 i mai fins ara l'han fet servir.

Un portaveu de la conselleria d'Interior ha assenyalat a l'agència Efe que la destitució de Vallès obeeix als "esdeveniments dels últims dies", amb polèmica per l'ús del gas pebre com a material antiavalots per part dels Mossos.

USPAC denuncia "incompetència" per part de Buch

Davant la notícia, la Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya (USPAC) ha negat que hi hagués cap "error de comunicació" en la informació sobre l'ús del gas pebre i altres elements de contenció. Segons el sindicat dels Mossos, "l'únic" que va haver-hi va ser "incompetència i mala fe" per part del conseller d'Interior, Miquel Buch, el director dels Mossos d'Esquadra, Andreu J. Martínez, i el secretari general d'Interior, Brauli Duart. En un comunicat fet públic aquest dilluns, la USPAC considera que la "cúpula política" d'Interior volia que la premsa filtrés informació i creuen que la fins avui cap de premsa Joana Vallès ha estat un "cap de turc".

En aquest sentit, lamenten que sigui una "quimera" que Buch assumeixi "responsabilitats" i critiquen que es "mati el missatger".

Per altra banda, la unió sindical també lamenta que en la trobada amb la premsa es presentés l'ús d'elements de contenció com el gas pebre o tanques especials quan el material que utilitzen els agents actualment és "caducat i insuficient".

Piqué substituirà Vallès
La nit de dilluns Interior va confirmar a aquest diari que el substitut de Vallès serà Joan Maria Piqué, tal com va avançar la SER. Amb un perfil molt més polític, Piqué fins ara era coordinador internacional de Comunicació i Relacions Públiques, que penja de Presidència. També va estar uns mesos amb Puigdemont, a Bèlgica. Abans també havia sigut el cap de comunicació del president Artur Mas.

stats