ENSENYAMENT
Societat 22/10/2018

El Govern encarirà entre 10 i 20 cèntims el menjador escolar

Les empreses reclamen augmentar l’import i arribar a 6,81 euros

Laia Vicens
3 min
El Govern encarirà entre 10 i 20 cèntims el menjador escolar

BarcelonaEl Govern preveu revisar a l’alça el preu màxim dels menjadors escolars a les escoles públiques de cara al curs que ve. El departament d’Ensenyament fixa cada any el cost del menú diari, que inclou el menjar, el sou dels monitors i els cuiners i, si és el cas, les activitats fins que es reprenen les classes. Des del curs 2009-2010, el menjador escolar val 6,20 euros per alumne i dia com a màxim, però en el marc d’unes complicades negociacions amb la comunitat educativa i els municipis per al nou decret de menjadors, el departament ha anunciat que té la intenció d’apujar entre un 3% i un 4% el preu màxim del servei, que s’encarirà entre 10 i 20 cèntims d’euro. Així ho va confirmar ahir el director general d’Atenció a la Família i la Comunitat Educativa, Ramon Simon, en una entrevista a La Xarxa.

“Estem disposats a revisar el preu amb seny. Estem plantejant de revisar-lo a l’alça entre un 3% o 4%, cosa que vol dir 6,30 o 6,40 euros”, va dir Simon, que va afegir que l’augment ha de ser assumible per les famílies però també pel departament, perquè és qui sufraga les beques menjador. En aquest sentit, també va anunciar que es revisaria el sistema de beques per crear un tram intermedi que bonifiqués el 80% del preu -ara se’n sufraga el 50% o el 100%-. L’any passat es van destinar uns 70 milions d’euros a beques menjador.

L’augment del preu màxim de menjador era una llarga demanda de les empreses del sector, que els últims anys havien denunciat que l’import s’havia mantingut estable mentre el cost dels aliments i del personal anava pujant. De fet, malgrat que celebren que el departament els doni finalment la raó i apugi el topall màxim, avisen que amb aquest augment no n’hi ha prou. “Millor això que res, però no és suficient”, va afirmar a l’ARA Pep Montes, president de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure (Acellec), que aglutina les petites i mitjanes empreses del sector. L’Acellec proposa que el servei de menjador costi 6,81 euros per poder prestar-lo amb garanties. L’entitat va denunciar l’import als tribunals, i un informe pericial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya els va donar la raó afirmant que 6,20 euros era un preu “inviable” perquè no permetia cobrir els costos i obtenir un rendiment econòmic a les empreses.

El preu dels menjadors és una peça més dels canvis que està impulsant el departament d’Ensenyament en relació amb aquest àmbit, atès que fa 22 anys de l’últim decret que els regulava. Ara la conselleria està preparant una nova normativa que preveu que la gestió dels menjadors s’adjudiqui per concurs públic.

Això ha rebel·lat les AMPA, perquè com a entitats privades que són no podran assumir la contractació directa de les empreses, com feien fins ara. Dels 2.000 menjadors escolars que hi ha, un terç estan gestionats per les AMPA i dos terços per les escoles, els ajuntaments o els consells comarcals. En la majoria dels casos, el servei està externalitzat a una empresa, i només una de cada deu escoles s’ocupa directament del menjador. “No s’hauran de tancar els menjadors que ara gestionen directament les famílies”, va confirmar Ramon Simon, que va prometre buscar “l’encaix jurídic” perquè aquestes escoles puguin continuar donant el servei.

El risc de “mercantilitzar”

La Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (Fapac) avisa del risc que els concursos públics es facin en grans packs de diversos menjadors i que els contractes només els puguin assumir grans empreses. Simon va afirmar ahir que el repartiment es faria en lots petits per evitar la “mercantilització” del servei.

Amb tot, la coordinadora SOS Menjadors (amb famílies, sindicats i entitats educatives) es planteja presentar abans de tres mesos una ILP al Parlament per aturar un decret que ha remogut la comunitat educativa des del començament de curs.

stats