El Govern endureix el toc de queda per aplicar-lo a 176 municipis

Rebaixa el llindar i demana el confinament nocturn allà on se superin els 250 casos per cada 100.000 habitants

2 min
Agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona en un dispositiu nocturn per controlar les restriccions al Born.

BarcelonaEl Govern ha endurit els criteris per poder mantenir més municipis amb toc de queda i el nombre total passarà de 163 a 176. Com que els indicadors de la pandèmia han millorat els últims dies, la Generalitat ha fixat uns requisits més estrictes per decidir a quines poblacions s’aplica el confinament nocturn, i la petició que portarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) serà per a un període de dues setmanes. Fins ara es demanava per a set dies per a les localitats de més de 5.000 habitants que tenen una incidència acumulada de covid igual o superior als 400 contagis per cada 100.000 habitants. En canvi, ara ja se sol·licitarà aplicar el toc de queda si els municipis tenen una incidència igual o superior als 250 contagis per cada 100.000 habitants. Hi ha 27 nous municipis que entrarien a la llista i tindrien toc de queda si el jutge ho avala i, en canvi, la mesura deixaria d'estar vigent en 15 dels municipis on fins ara n'hi havia.

Els municipis que entren i els que surten del toc de queda
  • Municipis on s'imposaria el toc de queda Almacelles Anglès Banyoles Bellpuig Calafell Castellví de Rosanes* Centelles Constantí Deltebre Gelida Igualada Les Borges Blanques Manlleu Manresa Piera Salt Sant Feliu de Codines Sant Jaume d'Enveja* Sant Llorenç d'Hortons* Sant Sadurní d'Anoia Sils Sitges Súria Torredembarra Tremp Vilafant Vilanova del Camí *En aquests municipis el toc de queda s'aplica perquè estan envoltats d'altres amb incidència per covid molt alta
  • Municipis on s'aixecaria el toc de queda Alcover Bigues i Riells Calonge i Sant Antoni Cassà de la Selva L'Ametlla de Mar L'Ametlla del Vallès Lliçà d'Amunt Moià Palafrugell Sallent Sant Pol de Mar Santa Eulàlia de Ronçana Vandellòs-L'Hospitalet de l'Infant Ulldecona Vilanova i la Geltrú

“És cert que alguns indicadors no creixen”, ha admès la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, però ha advertit que la pressió hospitalària, sobretot pels ingressos a l’UCI, es manté a l’alça i fa que encara calguin “més dies” de toc de queda. Segons Plaja, “s’ha demostrat” que el confinament nocturn “ha servit per fer baixar el nombre de contagis”. Pel que fa a l’enduriment de criteris, ha argumentat que l’evolució de la pandèmia “és canviant” tot i que el llindar de 250 casos per cada 100.000 habitants encara és “el doble” del que les autoritats sanitàries consideren una afectació greu del covid. “La situació no és bona. Continua sent preocupant”, ha assegurat la portaveu, que ha avançat que la desescalada de mesures serà lenta: “Els passos que es puguin fer enrere aniran molt a poc a poc”.

Sobre el canvi de passar de sol·licitar el toc de queda cada setmana a fer-ho cada 15 dies, Plaja ha sostingut que, com que aquesta restricció afecta “drets i llibertats, no es pot demanar pel boc gros”. “Cal ser extremadament quirúrgics. No ha sigut fàcil fixar criteris”, ha dit. El confinament nocturn, com que limita la lliure circulació, necessita el vistiplau del TSJC, que de moment sempre s’ha pronunciat favorable a la petició del toc de queda. Ara els jutges hauran de decidir si també validen els nous criteris que ha establert la Generalitat.

stats