Coronavirus
Societat 11/03/2021

La ministra de Sanitat llança un missatge de "tranquil·litat" sobre la vacuna d'AstraZeneca pels casos de trombosi

Espanya ajorna la decisió sobre administrar-la a persones de més de 55 anys fins que l'EMA s'hi pronunciï

2 min
La vacuna d'Oxford i AstraZeneca.

MadridLa comissió de Salut Pública ha decidit aquest dijous ajornar la decisió sobre l'autorització d'administrar la vacuna d'AstraZeneca a les persones entre 55 i 65 anys. El ministeri de Sanitat no decidirà sobre ampliar la franja d'edat, com ja han fet altres països de la Unió Europea, fins que l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) avaluï i es pronunciï sobre els casos de trombosi greus detectats recentment.

Tot i això, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha llançat un missatge de calma: "Estem esperant les conclusions de l'EMA. Vull llançar un missatge de tranquil·litat, que és precís i necessari". Darias ha recordat que els "organismes reguladors estan amb la màxima vigilància" sobre les últimes informacions de la vacuna de la farmacèutica anglo-sueca.

L'ajornament arriba quan almenys tres països –Dinamarca, Noruega i Islàndia– han suspès les vacunacions d'AstraZeneca i dos països més –Itàlia i Àustria– n'han retirat alguns lots. A Àustria, una infermera jove ha mort per una greu trombosi pocs dies després de rebre la vacuna de la farmacèutica anglo-sueca. Per ara, l'EMA assegura que no hi ha indicis que els casos que s'han detectat de trombosi en persones vacunades estiguin relacionats amb l'administració de la vacuna, però els estudiarà i en farà una avaluació.

D'altra banda, la comissió de Salut Pública ha decidit que les persones amb algunes malalties greus es vacunaran simultàniament amb el grup d'edat de 70 a 79 anys, independentment de l'edat que tinguin. S'inclouran en aquest grup persones amb òrgans sòlids trasplantats o amb transplantaments hematològics i les que estiguin en llista d'espera; persones amb hemodiàlisi i diàlisi peritoneal; pacients amb una malaltia oncohematològica; persones amb càncer a òrgans sòlids en tractament amb quimioteràpia citotòxica o càncer de pulmó amb tractament de quimio o immunoteràpia, i també persones de més de 40 anys amb síndrome de Down.

Arriba la vacuna de Janssen

Darias també ha avançat aquest dijous que durant la segona quinzena d’abril arribaran a Espanya les primeres dosis de la vacuna de Janssen (Johnson & Johnson), que ja ha rebut l’autorització de l’EMA. Està previst que durant el segon trimestre de l'any n'arribin 5,5 milions de dosis. És la primera vacuna que necessita la injecció d'una sola dosi, fet que agilitzarà el ritme de vacunació.

"Arribarà a Espanya a partir de la segona quinzena d'abril, i es donarà el salt més important de distribució entre maig i juny", ha dit la ministra de Sanitat. Darias també ha destacat "l’adequat" ritme de vacunació a l’Estat, on ja s'han administrat més de cinc milions de dosis.

stats