Societat 26/03/2020

El govern espanyol denega el confinament total de la conca d'Òdena

Buch diu que el Govern haurà de buscar "altres solucions" a la zona si Madrid no ho accepta

Ara
4 min
Entrada principal de l'Hospital d'Igualada

BarcelonaEl govern espanyol ha denegat el confinament total a la conca d'Òdena, tal com havia reclamat la Generalitat de Catalunya. Des de Moncloa recorden al conseller Buch que l'ordre de confinar la zona ha de passar pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, i que tan sols ell és l'autoritat competent amb l'estat d'alarma decretat. Aquest dimecres, la Generalitat va demanar endurir el confinament de la conca d'Òdena.

"En relació amb l'anunci del conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, que signarà una resolució per endurir el confinament d'Igualada i de tota la conca d'Òdena, perquè a partir d'ara només pugui sortir al carrer qui presti serveis essencials, el ministeri de Sanitat recorda que una ordre d'aquestes característiques només pot donar-la l'autoritat competent, en aquest cas el ministre de Sanitat, com a autoritat delegada en virtut de la declaració de l'estat d'alarma", indiquen des de la Moncloa. El govern central afegeix: "El govern d'Espanya segueix en tot moment les recomanacions de l'OMS i reitera que ha adoptat les mesures més dràstiques a Europa i de les més estrictes a nivell mundial per vèncer el coronavirus. El govern crida una vegada més a la unitat d'acció entre les administracions i reitera la seva voluntat constant de coordinació i col·laboració amb les comunitats autònomes en la seva lluita contra la pandèmia".

Buch: "Si el govern espanyol no admet el confinament total, replantejarem la proposta i buscarem solucions"

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit que encara no té la comunicació per escrit i que s'ha assabentat pels mitjans de comunicació, però ha assegurat que no li sembla "gens encertada". En una entrevista a Rac1, ha assegurat que és el govern espanyol "qui decideix sobre tot el que afecta el Covid-19" i que "aquesta subordinació al govern d'Espanya farà que ells decideixin si mantenim els controls a l'entrada i la sortida de la conca d'Òdena".

El Govern fa dies que demana al govern espanyol que decreti el confinament total de Catalunya, cosa que comportaria l'aturada de l'activitat econòmica perquè només podrien anar a treballar les persones que es dediquen a serveis essencials. Ara bé, a la conca d'Òdena va ser el Govern qui va habilitar unes zones blanques, conegudes com a checkpoints, per fer intercanvis de mercaderies i garantir que les fàbriques i empreses d'Igualada i els altres tres municipis rebessin i enviessin productes. Així ho havien demanat als ajuntaments, a petició de les mateixes empreses. El que ha acabat passant, han denunciat alguns sindicats com la CGT, és que molts treballadors han anat a la feina durant aquestes dues setmanes de confinament, perquè les seves tasques requereixen presència física. En molts casos -han dit- sense les proteccions que es requereixen. Els sindicats diuen, doncs, que si el Govern vol aturar l'activitat econòmica a la conca pot començar per eliminar les zones blanques creades on ara es poden fer intercanvis de mercaderies.

Preguntat per l'ARA, Buch ha obert la porta a aquesta possibilitat. "Si es confirma administrativament que el govern espanyol no admet aquest confinament que considerem necessari, el PROCICAT replantejarà la proposta i anirà a buscar solucions", ha afirmat el conseller en roda de premsa. Buch ha dit que els objectius per aquesta zona de la Catalunya Central segueixen sent tancar el perímetre per assegurar que no es propaga el virus i evitar el col·lapse del sistema sanitari. "Si no ens ho concedeixen, haurem de buscar altres solucions, perquè la taxa de mortalitat és molt alta", ha dit.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, havia demanat prèviament "al departament de Salut o al ministeri" que prenguessin "les mesures que calguin" per aturar el brot en aquesta zona.

Buch ha defensat la idea del confinament total a la conca. "Estem parlant de la salut de les persones. La recomanació és que tothom es quedi a casa. Hi ha 6,9 morts per cada 100.000 habitants a Catalunya, però 63,1 a la conca d’Òdena, per això vam prendre aquesta decisió dràstica. Si la gent fa vida normal, el virus es propaga. Per això demanem a la gent que es quedi a casa. Nosaltres som els aliats d’aquest virus, som els que ajudem a propagar-lo", ha comentat el conseller, que ha insistit: "Hi ha gent que va a treballar i contribueix a la propagació. La nostra proposta és que només vagin a treballar els serveis essencials, però la nostra autonomia a l’hora de protegir els catalans i les catalanes ens la va prendre el senyor Sánchez fa dos dissabtes".

L'alcalde d'Igualada demana fer un test ràpid als 70.000 veïns de la conca d'Òdena

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, en la roda de premsa diària, ha demanat "responsabilitat" a les administracions després que el govern espanyol hagi denegat el confinament total de la conca d'Òdena. Vista la situació que viu la zona, l'alcalde ha demanat fer un test ràpid als 70.000 veïns de la conca. "Val més actuar per excés que per defecte. Volem donar un missatge de tranquil·litat. Ens avancem a possibles evolucions de la pandèmia", i ha apuntat: "Demanem que ens enviïn 70.000 test ràpids per a la població de la conca d'Òdena. Això servirà per aturar un brot que no sembla que vulgui aturar-se, de moment".

"Si som la zona amb més mortalitat del país, exigim ser els primers que se'ns faci aquesta prova", ha dit. L'alcalde ha indicat que ahir van tenir una bona notícia: "Vam tenir el primer cas extubat a l'Hospital d'Igualada. Hi haurà dies de patiment, però ens en sortirem", ha dit Castells. L'alcalde ha criticat la "poca alçada de mires" del govern espanyol. "Ja n'hi ha prou de jugar amb la ciutadania. L'emergència sanitària està gestionada pel departament de Salut i, si ells no poden, que ho faci el ministeri de Sanitat. El que volem són solucions a totes les problemàtiques que els alcaldes de la conca d'Òdena estem plantejant. Cal prendre les mesures que calguin. Nosaltres som una administració municipal i estem gestionant, amb l'ajuda dels ciutadans, una crisi que és molt greu. Sempre estarem al costat de la gent, no al davant, no al darrere, sempre al costat", ha dit, i ha afegit: "Estem en la mateixa situació que fa quinze dies. El decret de confinament és vigent, perquè ningú l'ha revocat. Si ningú ens diu el contrari, estem igual".

Castells ha criticat, també, que encara no s’hagi aprovat l’autorització perquè els entre 8.000 i 9.000 professionals que no poden acudir a les seves feines fora de la conca puguin cobrar la baixa. "Exigim a les administracions que actuïn amb responsabilitat. És inadmissible que els treballadors i treballadores que tenen el lloc de feina fora de la zona confinada encara no tinguin resposta. Depèn de l'autorització del govern de Madrid", ha lamentat. També ha demanat un reforç de professionals i de material per poder atendre tots els casos.

stats