Societat 25/03/2020

El Govern demana el confinament total de la conca d'Òdena, on la taxa de mortalitat multiplica per 10 la de Catalunya

La petició de l'executiu català l'han de validar un jutge i el govern espanyol

Montse Riart / Nuria García
3 min
Igualada continuarà aïllada de la resta de Catalunya

BarcelonaEl Govern no només vol que el confinament a la conca d'Òdena es mantingui 15 dies més sinó que també vol que sigui encara més restrictiu. La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, han explicat que signaran una resolució per demanar al govern espanyol que decreti el confinament total de la zona, que ja fa quinze dies que està acordonada arran de la crisi del coronavirus, ja que hi va haver el primer brot a l'hospital d'Igualada. "Tothom s'ha de quedar a casa, tothom, excepte els serveis essencials", demanava el conseller d'Interior, Miquel Buch. Però la mesura l'han de validar un jutge i el govern espanyol. "No entendríem que no es prenguessin les mesures per protegir aquesta població", deia Buch.

Una de les raons per justificar el manteniment de les restriccions i el seu reforç, que implica passar a la fase 2 de confinament prevista pel Govern, és l'elevada taxa de mortalitat pel coronavirus detectada en aquest territori. Buch ha explicat que mentre a Catalunya la taxa de mortalitat és de 6,9 persones per cada 100.000 habitants, a la conca d'Òdena és gairebé deu vegades més gran, de 63,1 víctimes mortals per cada 100.000 habitants, un percentatge superior fins i tot al registrat a la regió italiana de la Llombardia, on la taxa és de 41 morts per cada 100.000 habitants.

Aquest matí, en una roda de premsa a la ciutat, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ja havia dit que esperava una decisió entre avui dimecres i demà dijous. La decisió de confinar les poblacions d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena es va prendre el 12 de març (va entrar en vigor a les 12 de la nit) i des dels consistoris esperen que en les pròximes hores els hi diguin si cal allargar el confinament. "El confinament és fins a nova ordre. Nosaltres estem sotmesos al que ens diguin. Són ells els que han de prendre la decisió. Caldrà esperar a les pròximes hores", ha dit Castells.

Quina és la diferència entre la fase 1 i la fase 2 del confinament? El director de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que el control fins ara era perimetral i que es controlava l'entrada i la sortida dels municipis, mentre que ara el que es vol és controlar que no se surti de casa, especialment per anar a treballar, excepte els serveis essencials, "perquè és la mobilitat més gran que s'ha detectat en aquest territori", ha justificat Delgado.

Buch insistia que, de fet, el Govern és partidari del confinament total a Catalunya i no únicament en aquest punt del país, però ha assegurat que en el cas de la conca d'Òdena, almenys, aquesta mesura és imprescindible per garantir "la protecció" de la ciutadania que viu en aquest territori.

Reforç a la funerària

L'alcalde d'Igualada ha explicat que, de manera preventiva, han decidit ampliar, juntament amb la Funerària Anoia, l'àrea refrigerada dels serveis funeraris amb un dispositiu mòbil. "Ho fem en un moment en què es preveu que l'activitat del crematori municipal es tensioni. Tenim l'esperança de no haver-lo d'utilitzar. Ho fem de manera preventiva, ara no està en funcionament i en la situació actual no està previst activar-lo. Hem preferit ser previsors i avançar-nos", ha apuntat.

A més, ha explicat que queda suspesa la Fira Aerosport (que s'havia de celebrar el 9 i 10 de maig) i ha demanat a les administracions corresponents que aquest dijous, en previsió de nevades a la zona, mantinguin les carreteres en bones condicions i extremin les precaucions perquè sobretot els professionals de l'àmbit de la sanitat puguin arribar als seus llocs de treball sense problemes.

Un dia més, l'alcalde d'Igualada ha explicat que resten a l'espera que l'Estat doni resposta a la resolució de la Generalitat per la qual els treballadors de la conca d'Òdena puguin demanar la baixa pel fet d'estar confinats, per la impossibilitat d'anar als seus llocs de treball. "Demano que les administracions responsables donin resposta als treballadors confinats que treballen fora del perímetre i també als que viuen fora de la zona confinada que no poden venir a treballar a la conca", ha dit Castells, que ha comentat que està en contacte amb la delegada del govern estatal, Teresa Cunillera, que li ha dit que ho tenen present. "Hi ha un problema de gestió en un moment de crisi molt gran. Els responsables d’això deuen tenir-ho a la cua. Espero que les administracions responsables ho tinguin en compte. Estem a l’espera de l’autorització", ha comentat.

Marc Castells, alcalde d'Igualada, durant la roda de premsa d'aquest dimecres

Preguntat per les mesures que adopta el govern central per a autònoms i pimes, Castells ha dit: "En uns moments excepcionals l'Estat hauria de ser més ambiciós amb les mesures que pren. Calen més mesures concretes".

stats