Societat 12/12/2016

El govern espanyol proposa una jornada laboral que acabi a les sis de la tarda

La ministra d'Ocupació, Fàtima Báñez, anuncia que l'executiu estudiarà possibilitats de canvi del fus horari

Ara
2 min
La ministra Fátima Báñez va congelar el salari mínim el 2012 i el 2014 i el va apujar un 0,6% el 2013.

BarcelonaEl govern espanyol buscarà un Pacte d'Estat per a la conciliació i racionalització d'horaris. Ho ha explicat aquest dilluns la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, que ha dit que l'executiu vol que la jornada laboral a Espanya "acabi, amb caràcter general, a les 18 hores". A més a més, el govern també "estudiarà les possibilitats que tindria el canvi de fus horari", ha dit a la Comissió d'Ocupació i Seguretat Social al Congrés.

Báñez ha advocat per aconseguir la conciliació entre feina i família millorant els mecanismes "amb fórmules com el teletreball o la creació d'una borsa d'hores per gestionar assumptes propis", una cosa que, segons ha insistit, ja es fa en alguns sectors competitius. "Treballarem en l'obertura d'una taula de diàleg en aquests temes que tingui a les famílies en situació de vulnerabilitat com a objectiu prioritari de les polítiques d'ocupació compartides amb les comunitats autònomes", ha declarat Báñez.

El portaveu d'Esquerra Republicana (ERC) en l'òrgan, Jordi Salvador, ha qüestionat a la ministra si les futures mesures sobre conciliació seran compatibles amb la llibertat d'horaris proposada per diferents partits o que ja existeixen a diferents ciutats. Segons la seva opinió, aquest model que "acabarà mantenint les botigues obertes les 24 hores" no seria compatible per a la conciliació dels comerciants i els seus empleats.

La Generalitat promou la reforma horària

En aquest sentit, ha apuntat que es tracta de "competència deslleial" entre pimes i grans superfícies, ja que aquestes últimes tenen més recursos per dur a terme més torns de treballadors i a menor cost.

Báñez ha explicat que la presa de decisions sobre la llibertat d'horaris "hauria de ser compatible amb la conciliació" però ha recordat que és responsabilitat de les comunitats autònomes. "Jo aquí el que demano és que hi hagi més torns de treball, perquè suposaria més ocupació per al país", ha declarat, per demanar a Salvador que no vegi aquesta qüestió com "una amenaça, sinó com una oportunitat".

stats