IMMIGRACIÓ
Societat 06/04/2011

Govern i món local pacten utilitzar criteris comuns per fer els informes d'integració dels immigrants

Les pautes s'aplicaran en els informes d'integració que permeten a l'immigrant accedir a les autoritzacions per arrelament i en els informes d'habitatges, necessaris per optar al reagrupament familiar

Redacció
2 min

BarcelonaDesprés de completar el procés de negociació en les últimes setmanes, Govern i món local han firmat avui un acord per aplicar pautes comunes en els informes que deriven de la llei d'estrangeria i que han d'elaborar la Generalitat i els ajuntaments. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, i el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Salvador Esteve, han signat el protocol per a la realització dels informes d'integració i adequació de l'habitatge, necessaris per accedir a les autoritzacions per arrelament i reagrupament familiar, respectivament.

El nou reglament de la llei estatal preveu diversos supòsits en què l'emissió d'informes correspon a les comunitats autònomes i, en alguns casos, als ajuntaments. Aquests supòsits són: l'informe sobre l'esforç d'integració de l'immigrant per renovar la targeta de residència temporal, l'informe sobre l'adequació de l'habitatge per autoritzar el reagrupament familiar i l'informe sobre la integració social de la persona estrangera per accedir a una autorització de residència per arrelament.

El departament de Benestar Social i Família i les entitats municipalistes van acordar el 17 de febrer que fos la Generalitat qui elaborés aquests informes a partir dels documents sobre la integració de les persones immigrades que, amb caràcter "preceptiu i determinant", han de proporcionar els ajuntaments. En el cas que la Generalitat no estigui d'acord amb el text elaborat pel consistori ho haurà de motivar al seu informe. Per exemple, això pot passar quan un immigrant tingui antecedents policials, informació de la qual no està a l'abast del municipi.

L'acord entre el Govern, l'ACM i la FMC subratlla la necessitat d'establir criteris homogenis i compartits en l'elaboració dels informes. El protocol signat, però, no estableix aquests criteris. En aquest sentit, ja s'ha constituït un grup de treball que ha de fixar l'homogeneïtat dels informes que facin els consistoris. D'aquesta manera, es pretén evitar la disparitat d'actuacions dels municipis a l'hora de considerar si un immigrant està o no integrat. L'acord també estableix que la comunicació entre les diferents administracions que intervenen en l'elaboració dels documents s'ha de fer preferentment per tramitació electrònica.

stats