El Govern no renovarà el concert a les escoles que segreguen per sexe

El conseller d'Educació al·lega que no es pot finançar públicament un model que "legitima el sexisme"

3 min
La reunió del consell executiu aquest dimecres.

BarcelonaNou intent del Govern de retirar el concert a les escoles catalanes que segreguen per sexe. Si el maig de l'any passat ja ho va intentar fer en aquells centres que segreguen en l'etapa d'educació primària –una mesura que la justícia va tombar després cautelarment–, ara buscarà aplicar-ho en les etapes d'infantil, secundària i batxillerat. La decisió s'ha anunciat després del consell executiu d'aquest dimarts –tot i que l'acord encara no s'ha pres formalment– i el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha defensat que "al segle XXI no hi pot haver cap finançament públic per a escoles que continuen separant nens i nenes a les aules". "La segregació augmenta els estereotips i legitima el sexisme", ha afegit. El Govern ja va anunciar la seva intenció de retirar aquests concerts fa tres anys, però fins ara només havia actuat en la primària. En les altres etapes ha hagut d'esperar fins ara perquè el febrer del 2018, aprofitant la vigència del 155, l'Estat va renovar automàticament els concerts dels cicles d'infantil, ESO i batxillerat.

Aquest nou intent de retirar els concerts afectarà onze centres educatius del conjunt de Catalunya que concentren 139 grups del cicle de l’ESO i 3.850 alumnes. D'aquests onze centres, a més, dos també segreguen en el cicle de batxillerat i tampoc se'ls renovarà el concert, cosa que afectarà quatre grups i 251 alumnes. Cambray ha traslladat en la reunió del Govern l'informe amb el qual se sustenta la decisió i ha precisat que entrarà en vigor el curs que ve, 2022-23, que és quan s'havien de renovar aquests concerts. La Generalitat calcula que tot plegat li suposarà un estalvi de 15 milions d'euros.

En el passat, sempre que el Govern ha intentat una mesura així s'ha topat amb la justícia. Cambray s'ha mostrat convençut que aquesta vegada tenen "més cobertura jurídica" a través de la Lomloe, l'última llei educativa de l'Estat, aprovada el 2020. Per què considera que aquesta llei suposa un canvi? Doncs perquè en la seva disposició addicional 25 estableix que, per tal de fomentar la igualtat efectiva entre homes i dones, "els centres sostinguts parcialment o totalment amb fons públics desenvoluparan el principi de coeducació en totes les etapes educatives". Per a la Generalitat això hauria de ser suficient perquè aquesta vegada la justícia no ho tombi. Amb més, el Govern també al·lega que el Parlament l'ha instat en nombroses ocasions a acabar amb aquesta mena de concerts, l'última vegada amb el vot de tots els partits menys Vox, Cs i el PP.

Contenciós a la primària

La Generalitat ja ha intentat en el passat retirar els concerts a aquestes escoles i, si ens fixem en els precedents, sap que no ho tindrà fàcil. En l'últim intent, que afectava el cicle educatiu de primària, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir suspendre la decisió cautelarment i renovar el concert fins al curs 2025-26. Encara no hi ha decisió definitiva. "Estem esperant la sentència", ha reconegut Cambray, que ha recordat que en el seu dia la Generalitat va presentar al·legacions a la decisió judicial. Així, malgrat el precedent de la primària i malgrat que el conseller preveu que el veredicte definitiu del TSJC "no serà favorable" als interessos de la Generalitat, el Govern considera que ara sí que se'n sortirà, emparat en la Lomloe.

En definitiva, confia que aquesta vegada sí que podrà retirar els concerts en els cicles educatius en els quals encara no hi ha decisió de la justícia en contra –els anunciats avui– i, quan pugui, també retirarà els de la primària que ara la justícia li impedeix de retirar. El Govern preveu que aquesta vegada la qüestió també acabi als tribunals, però creu que hi ha possibilitats de sortir-ne més ben parat: "Ja estem acostumats que ho judicialitzin [...], però estem convençuts que no hi ha un altre argument jurídic perquè ens tornin a imposar una altra mesura cautelar". "Seguirem determinats fins que no es destinin diners públics" a aquests centres, ha resumit.

Impuls a la digitalització

El d'aquest dimarts ha sigut un consell executiu protagonitzat per temes relacionats amb l'Educació. Així, Cambray també ha anunciat la contractació de 284 "mentors digitals" que seran els encarregats d'implementar el Pla d'Educació Digital de Catalunya 2020-23. En definitiva, es dedicaran a "capacitar el professorat" de cada centre en competències digitals. En dos anys s'espera que el seu impacte repercuteixi en 92.200 mestres.

stats