Dia Mundial del Medi Ambient
Societat 05/06/2021

El Govern planteja una "guerra als plàstics d'un sol ús"

Jordà anuncia dues lleis per potenciar la reutilització d'envasos per reduir els residus

ARA
2 min
La consellera Jordà recollint brossa de la platja del Somorrostro de Barcelona

BarcelonaEl departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural prepara una llei per restringir els envasos de plàstic d'un sol ús i promoure els que són reutilitzables, segons ha anunciat la consellera Teresa Jordà a la platja del Somorrostro de Barcelona, on ha participat en la recollida de brossa de la sorra organitzada per diversos col·lectius amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient.

Amb l'objectiu de minimitzar la producció de residus i impulsar l'economia circular, Jordà ha avançat que en aquesta legislatura presentarà dos avantprojectes de llei. En el primer cas, es vol acabar amb els embolcalls de plàstic de peces de fruita o les ampolles d'un sol ús per recuperar modalitats de consum ja oblidades, com són els envasos retornables o per reomplir. "És absolutament absurd que anem a una botiga i que comprem un quilo de plàtans que estiguin en una safata de porexpan (poliestirè expandit) embolicada amb plàstic" , ha dit la consellera, que ha assegurat que inicia una "guerra al concepte de plàstic d'un sol ús".

Si tira endavant la norma, la responsabilitat per reduir els plàstics se situarà en la indústria i no en els consumidors finals, a qui se'ls carrega un suplement per la bossa de plàstic. En aquest sentit, Jordà ha parlat de la necessitat que l'administració faci "un cop damunt la taula" per acabar amb els envasos d'un sol ús i perquè més que per reciclar s'aposti per les altres dues r, reduir i reutilitzar, i tornar a l'envàs "retornable i al reomplible", ha reflexionat.

El segon avantprojecte es convertirà en la futura llei de residus i regularà la gestió pública de les escombraries amb la intenció de "convertir la fracció orgànica en un actiu en lloc d'una molèstia, amb una nova estratègia d'aprofitament".

De moment, a partir del 3 de juliol hi ha un canvi gran en la lluita contra el plàstic, ja que de les prestatgeries de botigues i supermercats desapareixeran els coberts i plats, canyetes, bastonets de les orelles o recipients de plàstic en compliment d'una directiva europea que prohibirà la venda de qualsevol producte de plàstic d'un sol ús. La mesura arriba després de la prohibició de les bosses d'aquest material, vigent des de l'1 de gener del 2021.

stats