Societat 14/01/2021

El Govern prorroga les restriccions anticovid una setmana més

El confinament municipal i el tancament del comerç no essencial els caps de setmana s'allarga fins al diumenge 24

G.g.g. / N.g.
3 min
El tancament municipal pot allargar-se més de 10 dies

BarcelonaEl confinament municipal i el tancament del comerç no essencial els caps de setmana s'allargarà una setmana més. El Govern ha decidit prorrogar una mica més les últimes restriccions anticovid davant de l'empitjorament sostingut dels indicadors, que ha provocat 122 defuncions noves en un sol dia i està omplint les unitats de cures intensives (UCI) amb gairebé mig miler de malalts. "Les mesures preses fins ara han sigut dures però encara no hem pogut constatar el fre de la corba i necessitem allargar-les una setmana més. Hem d'estar segurs que realment frenem el creixement", ha explicat aquest dijous la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa posterior a la reunió del Procicat.

En principi, aquestes mesures s'havien d'aplicar durant deu dies, començant el dia 7 de gener i acabant aquest diumenge 17. La decisió d'allargar-les del Procicat no ve de nou perquè el mateix Govern ja havia admès quan van entrar en vigor que les restriccions es podrien aplicar més de deu dies si els contagis seguien pujant.

Les autoritats sanitàries han destacat que, malgrat el Nadal, el creixement de la corba del covid no s'ha accelerat, però tampoc no s'ha aturat. "Hem contingut el creixement, però no podem descartar una acceleració", ha afirmat Vergés, que ha emmarcat el comportament de l'epidèmia en un "context europeu incert". I el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anticipat que la setmana que ve seria possible que es materialitzés el fre: "Com ja vaig insinuar, veiem un cert alentiment de la corba però l'hem d'acabar de veure els pròxims dies, però fer prediccions és molt difícil". I ha afegit: "Vam dir que el calendari de les festes no hi ajudava gens i, tot i que hem seguit creixent, ho fem a un ritme sostingut".

D'altra banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha considerat en una entrevista a la Cadena SER Catalunya que era "previsible" que les restriccions s'allarguessin perquè les xifres són "preocupants". A Barcelona, ha dit, ja hi ha gairebé mil contagis nous al dia, i ha previst que probablement les restriccions s'allargaran encara més d'una setmana.

La pressió als hospitals creixerà

El secretari de Salut Pública ha apuntat un element que convida a un "molt moderat optimisme" perquè la setmana que ve s'observi aquest alentiment: el patró diari de casos. Dilluns sempre es notifiquen molts casos per l'efecte del cap de setmana, quan es diagnostica menys, però Salut afirma que l'endemà torna a contenir-se la xifra de nous contagis. "Això ens fa pensar que no estem en un creixement exponencial respecte als indicadors que observàvem fa unes setmanes", ha afirmat Argimon.

El fre a la xifra de nous contagis, que malgrat tot arribarà fins als 24.000 setmanals els pròxims dies, no repercuteix en el sistema sanitari. Ja ha augmentat la pressió tant a l'atenció primària, que detecta de cada vegada més positius i en fa el seguiment, com als hospitals, amb recursos limitats i una ocupació creixent que ja està obligant a suspendre algunes intervencions no covid.

Hi ha 2.541 persones amb covid hospitalitzades, 40 més en un dia, i les UCI s'acosten als 500 pacients: n'hi ha 497. "Sempre ens fixem en els contagis, però hem dit molt sovint que l'indicador clau són les UCI, l'última baula de la cadena", ha explicat Argimon, que calcula que en l'última setmana els nous ingressos han augmentat un 20%. "I sabem que al ritme actual de noves infeccions, les xifres seguiran augmentat", ha admès Vergés.

Catalunya té de forma estructural 600 llits de crítics, però per indicacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha hagut de garantir una reserva estratègica de 900 més, segons Argimon. No obstant això, ha recordat que a Catalunya no hi ha un 30% més de metges intensivistes o infermeres "esperant a la porta per ser contractats".

Argimon ha subratllat que per assolir un equilibri entre els ingressos i les altes hospitalàries cal que l'increment de contagis sigui, com a màxim, d'un miler de casos diaris. En canvi, ara ja se superen els 3.500 diaris de mitjana. El secretari de Salut també ha puntualitzat que un cop les dades deixin d'incloure el 6 de gener, que va ser festiu i està esbiaixant els indicadors, es podrà observar més fidelment la tendència epidemiològica.

stats