Societat 29/01/2015

El Govern aprova 17 recomanacions sanitàries per regular els clubs cannàbics

El Parlament ratifica les propostes i demana a Salut que rendeixi comptes en mig any

Europa Press
2 min
Els clubs cannàbics demanen a Interior més reconeixement

BarcelonaL'Agència de Salut Pública de la Generalitat ha publicat aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) un total de 17 recomanacions per regular els clubs cannàbics a Catalunya, tot calculant que hi ha més de 400 associacions d'aquest tipus. Les recomanacions de Salut estan dirigides als ajuntaments catalans, dels quals depèn en última instància la regulació d'aquest tipus d'associacions a través de les ordenances municipals.

Entre les mesures, que ja van ser pactades en una comissió de Salut celebrada al novembre al Parlament, destaca que els usuaris d'un club hauran de tenir com a mínim 18 anys –inicialment Salut n'havia plantejat els 21–, ser consumidors habituals de cànnabis, no ser socis de cap altre centre i estar recomanats per un altre usuari per registrar-se. Salut també recomana que es fixi un període de cadència de 15 dies des que un usuari es dóna d'alta fins que comença a consumir cànnabis per evitar el tràfic, i que només es permeti entrar a les instal·lacions del centre als membres registrats.

En relació amb el funcionament, el Govern aposta perquè els centres només puguin obrir vuit hores al dia, i que el límit de tancament siguin les 22 hores de diumenge a dijous i les 24 hores els divendres i dissabtes. També aposta per exigir que els clubs es donin d'alta en el registre municipal d'associacions cannàbiques i en el Registre d'Associacions de la Generalitat: de moment ja ho han fet unes 200, mentre que 150 més ho han sol·licitat.

Limitacions d'ubicació

També advoca per limitacions d'ubicació: no podrà haver-hi clubs cannàbics a prop d'escoles i centres sanitaris, i s'ha d'establir una distància mínima entre clubs per evitar concentracions de locals en zones concretes. A més a més, Salut demana als ajuntaments que exigeixin als centres la prohibició de consumir altres drogues i begudes alcohòliques als seus usuaris, que compleixin unes condicions de salubritat mínimes, i que formin els seus professionals en matèria de reducció de riscos i danys associats al consum.

La comissió de Salut del Parlament ha subscrit aquest mateix dijous les recomanacions de Salut amb els vots de tots els partits menys el PP, a través d'una resolució que també aposta per "seguir treballant per un període indefinit", al costat de les federacions d'associacions d'usuaris de cànnabis i el conjunt d'agents sanitaris. També han aprovat instar el Govern a presentar abans de sis mesos un document que expliqui el grau de compliment de la resolució i "de tot allò que hi estigui directament o indirectament relacionat".

stats