Societat 27/09/2021

Un gran parc urbà unirà Rubí i Sant Cugat del Vallès

La Generalitat proposa una zona verda de 60 hectàrees a l'antic camp de golf de Can Sant Joan

E.F.
2 min
Els terrenys de l'antic camp de golf Can Sant Joan

BarcelonaUn gran parc de 60 hectàrees unirà les ciutats de Rubí i Sant Cugat del Vallès. Els terrenys en disputa de l'antic camp de golf de Can Sant Joan, tancat fa tres anys i propietat de l'Incasòl, es destinaran en bona part a aquesta zona verda que conformarà un corredor verd entre Collserola i la serra de Galliners. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha traslladat aquest dilluns la proposta als ajuntaments vallesans, un document on es recull que una part dels terrenys -unes 20 hectàrees- es reservaran a equipaments i activitat econòmica.

Els futurs usos d'aquesta finca fa mesos que planen sobre les dues ciutats, on entitats veïnals i ecologistes s'han mobilitzat repetidament per demanar a les administracions que l'opció d'un parc interurbà s'imposés a altres alternatives amb què s'havia especulat, com ara la recuperació de l'activitat de golf. La plataforma Reconvertim el Camp de Golf defensa els beneficis d'un pulmó verd d'aquestes característiques tant pel que fa a la mitigació dels efectes del canvi climàtic com també sobre la salut dels veïns de tots dos municipis.

El Govern planteja que el futur parc sigui un espai públic i d'accés lliure que permeti recuperar els torrents dels Alous i la Guinardera, i crear "un corredor verd que ajudarà a descongestionar Collserola". A banda de consolidar la via verda de la serra de Galliners, proposa obrir-ne una de nova de connexió entre el torrent dels Alous, el cementiri de Sant Cugat, el corredor de Can Fatjó i el torrent de Can Domènech i la via verda de Bellaterra amb el campus de la UAB.

L'accés actual als terrenys de l'antic camp de golf de Can Sant Joan, que es convertirà en un parc.

Per a la plataforma Reconvertim el Camp de Golf, que l'Incasòl s'avingui finalment a fer el parc és una bona notícia, tot i que espera més detalls sobre la superfície que tindrà finalment i com es distribuirà, és a dir, on es farà la partició entre la zona verda i la que acollirà equipaments i activitat econòmica, cosa que no s'ha detallat encara. Les entitats han demanat al consistori de Rubí poder participar en les converses a partir d'ara perquè el projecte garanteixi les connexions ecològiques entre els torrents.

El nou parc permetrà oxigenar aquesta zona del Vallès Occidental que és a tocar de l'autopista. "L'àrea metropolitana necessita pulmons verds", ha destacat Puigneró en declaracions a l'ACN, i ha insistit que la proposta "dona resposta a la lluita contra el canvi climàtic i afavoreix la biodiversitat". La voluntat del Govern, ha dit, és que tots els tràmits a partir d'ara vagin "com més de pressa millor". La plataforma Reconvertim el Camp de Golf va presentar fa uns mesos la seva proposta a les administracions i, més enllà d'aspirar al màxim d'hectàrees disponibles, va demanar que es posin els esforços i recursos necessaris perquè la cessió es tanqui en un termini màxim de dos anys.

stats