Societat 31/12/2019

Una Grossa de Cap d'Any molt repartida premia especialment Terrassa, Santa Susanna i Sant Cugat

Un bar amb quatre dècades d'història del Vallès Occidental reparteix un milió d'euros

Roger Cuartielles / Clara López / Gemma Garrido Granger
5 min
Premi de La Grossa a Sant Cugat

BarcelonaEl sorteig de la Grossa de Cap d'Any 2019 ha regat de sort una desena de municipis, però la comarca del Vallès Occidental ha sigut una de les més afortunades. Un supermercat de Terrassa ha repartit 15 butlletes del primer premi del sorteig, el 26.845, valorat en 200.000 euros per bitllet. Els diners han anat a parar a clients de l’establiment, on els treballadors han celebrat la notícia amb cava mentre esperaven, en aquest cas sense sort, que algun afortunat s’acostés a donar-se a conèixer. Ben diferent de l'ambient que s'ha viscut a Sant Cugat del Vallès, on el bar La Musclera s’ha anat omplint després de repartir prop d’un milió d’euros amb la venda de 15 butlletes del segon premi del sorteig, el 22.418, premiat amb 65.000 euros per bitllet. Premiats i curiosos han anat passant per aquest establiment amb quatre dècades d’història després d'assabentar-se de la notícia per televisió: “No ens ho crèiem. Juguem a la Grossa des que va començar i el màxim que havíem repartit fins ara eren 175 euros”, explicava il·lusionat Txema Navarro, el propietari del bar.

En general els vuit grans premis han quedat força repartits per tota la geografia catalana. El bombo de metacrilat ha decidit que el 26.845 s'erigís amb el primer premi, que ha deixat 200.000 euros per bitllet de 10 euros jugat a Terrassa (15 butlletes), Santa Susanna (14), Palafolls (1), Sant Boi de Llobregat (1), Barcelona (2) i Salt (1). Un dels punts que més butlletes ha repartit és el supermercat Esclat de l’avinguda Josep Tarradellas de Terrassa.

Una treballadora del supermercat de Terrassa que ha repartit 15 butlletes del primer premi acabant el cartell amb el número guanyador, el 26845

El segon premi (22.418) ha regat tres municipis: Montblanc, Barcelona i, sobretot, Sant Cugat del Vallès. Cada butlleta estava premiada amb 65.000 euros. La sort també ha somrigut els veïns d'Olot, Campdevànol i Arenys de Mar: el 85.572 ha obtingut el tercer premi, amb 30.000 euros per butlleta. Els quarts premis, que atorguen 10.000 euros per número, són la prova de l'heterogeneïtat dels resultats de la Grossa de Cap d'Any: el primer quart premi, el 54.265, ha esquitxat Barcelona, Sarrià de Ter, Roda de Berà i Cabrera de Mar. Només una ciutat, Badalona, pot presumir d'haver-se quedat la totalitat d'un dels premis de la jornada, el del segon quart premi, que correspon al 78.483.

Un bar amb quaranta anys d'història

Un dels clients afortunats pel segon premi que ha somrigut al bar La Musclera de Sant Cugat del Vallès ha sigut el Reyes, que freqüenta el bar des que va obrir, ara fa quaranta anys. Juga a la Grossa cada any i aquesta vegada la sort li ha somrigut amb dues butlletes del segon premi: 130.000 euros. Abans de Nadal va comprar el número per casualitat i guiat per l’instint, ja que fins ara sempre havia jugat amb una xifra diferent: “El número 8 és el meu preferit. A més, vaig néixer un 18 de juny”. Explica que farà servir els diners per a capricis i per repintar el cotxe. També els aprofitarà per estalviar i fer coixí per a la jubilació: “Tinc 61 anys i aviat m’arribarà”.

A qui també li ha sortit bé la jugada ha sigut a la Isabel, dona del Txema i també propietària de La Musclera. Els quedaven tres números per vendre i ha decidit quedar-se’n un a última hora: “Pessiga’m, que no m’ho crec”. Ho deia mentre seguia servint calamars i patates braves als clients que s’acostaven a celebrar la notícia. El premi els permetrà “seguir vivint”, tot i que també faran alguna escapada: “Amb el meu marit volem anar a Miami i a Tòquio”. També aprofitaran els diners per fer una despesa extra aquest Cap d’Any: “Marxem a Coma-ruga a passar la nit”.

A alguns clients d’aquest bar la sort també els ha arribat per telèfon. És el cas del Raül, que ha rebut una trucada de la seva mare mentre era a la feina per dir-li que els havia tocat un pessic de la Grossa. Els seus pares van comprar tres bitllets del segon premi al bar per repartir-los entre la família i un d’ells ha anat a parar a la seva butxaca: “Sembla que no pugui ser, sort dels meus pares, que sempre compren loteria”, diu orgullós. Encara no té clar què farà amb els 65.000 euros que li han tocat, tot i que potser els aprofita per fer un viatge que té al cap des de fa temps: “Sempre he volgut anar als Estats Units i mai trobava el moment per fer-ho”.

El segon premi també ha esquitxat un estanc de Montblanc, on s'han venut dues butlletes. Teresa Haya, que fa més de 60 anys que regenta el negoci, explicava a l'ACN que els aiguats que van afectar la Conca de Barberà enguany han portat més gent a comprar butlletes. "Havent-hi hagut la riuada, podria ser que toqués la Grossa".

Un barri afortunat

Un dels quarts premis, el 78.483, l'ha venut íntegrament la botiga d'informàtica nData Systems, al barri del Canyadó de Badalona, que ha repartit un total de 450.000 euros. La filla del propietari, Mar Reis, explica que celebra que el premi hagi tocat "sobretot a veïns del barri". "Al final 10.000 euros no et solucionen la vida, però et donen una alegria", ha dit emocionada a l'ARA.

10.000 euros és l'import que s'han endut cadascun dels premiats, que han anat visitant l'establiment. Helena Garcia és una d'elles. Quan ho ha sentit per la ràdio ha "sortit corrents" cap a la botiga. "No entenc per què no hi ha ningú més, potser molta gent està dinant i encara no ho sap", diu sorpresa aquesta veïna del barri. Explica que encara ha de decidir a què destinarà el premi, però que segur que ho celebraran amb "un bon dinar" amb la família.

Els cinquens, sobretot a Barcelona

Amb l'excepció de Gavà, Palafrugell i Lleida, Barcelona i el Vallès Occidental s'han endut la majoria dels cinquens premis. El número 62.143 ha repartit 5.000 euros per bitllet després de coronar-se amb el primer cinquè premi del sorteig a Montcada i Reixac, Terrassa i Barcelona ciutat. A la capital catalana ha caigut el segon cinquè premi, amb el número 82.536, que també s'ha venut a Gavà i Sabadell. El tercer cinquè, que ha premiat el número 71.026, ha quedat més fragmentat: s'ha venut eminentment per internet i en dos comerços de Palafrugell i Lleida.

Els premis es podran cobrar fins al 30 de març del 2020 a la seu de Loteries de Catalunya, a la Gran Via, 639, de Barcelona. Per cobrar-los s'haurà de presentar el bitllet original de la Grossa de Cap d'Any. Els números que s'hagin adquirit per internet es cobraran directament al moneder del compte del jugador a la web de Loteries de Catalunya. En cas que l'import del premi sigui superior als 600 euros, es cobraran directament al compte bancari que es va facilitar en el moment del registre a la web.

Els premis de fins a 1.000 euros es podran cobrar demanant en qualsevol punt de venda autoritzat una transferència directa al compte bancari, que es farà efectiva en un termini aproximat de 48 hores. Els premis de fins a 120 euros es podran cobrar en metàl·lic als establiments de la xarxa comercial de Loteries de Catalunya i en qualsevol oficina de CaixaBank.

stats