Societat 19/03/2014

El ministeri de l'Interior atribueix les morts de Ceuta al fet que els immigrants van calcular malament la profunditat del mar

El secretari d'estat de Seguretat nega la relació entre l'ús de material antiavalots i l'ofegament de 15 immigrants

Agències
2 min
Com a mínim nou persones van morir ahir a prop de Ceuta quan intentaven entrar a territori espanyol.

MadridEl secretari d'estat de Seguretat, Francisco Martínez, ha atribuït la mort de 15 subsaharians en la tragèdia de Ceuta a la combinació de diversos factors, com l'entrada en massa i un error d'apreciació de la profunditat de l'aigua (2,11 metres), ja que molts dels immigrants no sabien nedar.

Martínez, en una exhaustiva explicació del succés del passat 6 de febrer que en la seva exposició inicial ha superat les dues hores, ha descartat una relació causa-efecte entre el llançament de pilotes de goma per part de la Guàrdia Civil i les morts.

No obstant, ha atribuït la tragèdia a la combinació d'alguns factors, com ara que els immigrants creguessin que la profunditat de l'aigua a l'altura de l'espigó del Tarajal seria similar a la del 17 de setembre del 2013, quan 91 immigrants van poder entrar a aquesta mateixa hora (al voltant de les 7.30 hores) perquè la marea estava baixa i la profunditat de l'aigua era d'1,45 metres.

En canvi, el dia 6 de febrer hi havia a aquesta hora plenamar, i la profunditat de l'aigua era de 2,11 metres. La profunditat, i el fet que els immigrants en la seva majoria no sabien nedar, l'entrada en massa, l'excitació i el cansament i l'escassa visibilitat van poder contribuir a la tragèdia, segons les conclusions d'Interior.

I en aquestes conclusions, els responsables d'aquest departament aporten un argument més per descartar que les pilotes de goma fossin causa de les morts, ja que en els cadàvers no s'hi aprecia cap lesió.

La Guàrdia Civil va llançar 145 pilotes de goma des de la platja del Tarajal, a Ceuta, i cinc pots de fum al mar el passat 6 de febrer, quan van morir 15 immigrants ofegats en aigües marroquines quan intentaven arribar a l'estat espanyol nedant.

Aquest va ser el material antiavalots que es va fer servir aquell dia, segons ha detallat Martínez en la comissió d'interior, i ha aportat vídeos amb algunes de les imatges d'aquell succés, així com diverses comunicacions entre els agents.

"Totes les morts es van produir per ofegament i en aigües marroquines. No hi ha, per tant, una relació de causa-efecte entre l'ús de material antiavalots" i les morts de 15 immigrants, ha assegurat.

Martínez ha volgut deixar clar que "no hi va haver cap ordre imperativa" als agents desplegats a la platja del Tarajal de Ceuta perquè evitessin "a tota costa l'entrada" d'immigrants nedant el 6 de febrer.

El número dos d'Interior ha assegurat que a més de les pilotes de goma llançades a l'aigua, que no van provocar cap lesió en els immigrants, ha dit, es van consumir pots anomenats "d'ocultació", un artifici que únicament genera un "núvol de fum" i, per tant, resulta "innocu".

A més, ha afegit que aquest tipus de material en contacte amb l'aigua s'apaga i deixa de funcionar.

El secretari d'estat també ha detallat que 56 guàrdies civils van participar en el desplegament per evitar l'entrada d'immigrants aquest dia, entre ells quatre bussejadors del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques, així com un mòdul d'intervenció ràpida (MIR) integrat per vint agents i tots els efectius de torn del centre operatiu de Ceuta.

En una de les gravacions que Martínez ha portat al Congrés,

stats