La guia sobre l'enterovirus que Ensenyament ha enviat a les escoles

A la fitxa expliquen les mesures de prevenció i quins en són els símptomes, entre d'altres

Aturar l'alarma. L' anunci sobri, dimarts a la nit, que revelava una quarantena de “ casos neurològics aguts” en menors de 6 anys, atribuïbles a un enterovirus, ha causat una alarma entre molts pares, que pateixen perquè els seus fills no s'infectin. Fins aquest dijous –dos dies després de l'anunci– l'única informació oficial que havia transmès la conselleria de Salut eren les declaracions del conseller, Toni Comín, d'ahir en una entrevista a TV3. Aquest dijous al matí el departament de Salut ha elevat a 48 el nombre de nadons afectats pel brot d'enterovirus, 21 dels quals segueixen ingressats a l'hospital. 

Salut eleva a 48 el nombre de menors afectats pel brot d'enterovirus

Davant d'aquests fets –i per tranquil·litzar les famílies– els departaments d'Ensenyament i de Salut han enviat una guia a les escoles amb informació sobre l'enterovirus:

Descripció
 
Els enterovirus són un gènere de virus ARN que circulen àmpliament a la població i afecten milions de persones a tot el món cada any. Aquest gènere inclou més de 100 serotips diferents i són responsables de quadres diversos, comuns en la població infantil. Majoritàriament produeixen quadres lleus i autolimitats i sovint les infeccions són asimptomàtiques.

Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria i predominen durant l’estiu i la tardor. Les persones amb infeccions asimptomàtiques també poden excretar el virus. 

Símptomes
 
Aquests virus causen de forma freqüent una malaltia febril inespecífica lleu i autolimitada, que produeix sovint infeccions asimptomàtiques.

Els símptomes dels quadres que ocasionen més freqüentment poden incloure:

febre
secreció nasal, esternuts, tos
erupcions a la pell
butllofes a la boca
malestar general i dolors musculars
Altres quadres que poden causar són: faringitis, símptomes gastrointestinals i meningitis asèptica. En ocasions, s’ha observat l’aparició de quadres neurològics més greus.

Tractament

Les persones amb malaltia lleu causada per enterovirus normalment només necessiten tractament dels símptomes. Generalment, es recuperen completament. No obstant això, algunes malalties causades per enterovirus poden requerir hospitalització i administració del tractament recomanat en cada cas.

Mesures de prevenció i control d’enterovirus

És d’especial rellevància el manteniment de mesures higièniques estrictes, amb especial atenció a l'hora de rentar-se les mans i amb la higiene dels nens i altres persones infectades i els seus convivents.

Rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i de canviar bolquers.
Evitar el contacte estret amb persones infectades.
Evitar la transmissió respiratòria tot cobrint-se en tossir o esternudar amb un mocador d’un sol ús o la part interna del colze, no amb les mans.
Netejar i desinfectar freqüentment les superfícies que puguin haver estat contaminades.
Romandre a casa durant la malaltia i evitar que els nens malalts assisteixin a l'escola.
 
On adreçar-vos 

061 CatSalut Respon (les 24 hores, cada dia).