Societat 18/05/2016

Què són els enterovirus i quins efectes tenen?

Normalment provoquen símptomes lleus, però enguany s'han detectat 40 menors amb afectacions neurològiques

Mario Martín Matas
2 min
Una mare amb un nen aquest dimecres davant l'hospital Vall d'Hebron

BarcelonaEl departament de Salut ha informat d'una quarantena d'infeccions per enterovirus en nens de menys de 6 anys amb afectacions neurològiques destacades. La majoria han evolucionat favorablement, però dos presenten un quadre clínic greu amb seqüeles.

Què són els enterovirus?

Es tracta d'un grup molt nombrós i molt freqüent de virus, presents a tot el món, fins al punt que n'hi ha descrits més de 100 serotipus diferents. Es divideixen en dos grans grups: els que donen origen als casos de poliomielitis –uns virus per als quals existeix vacuna i que han sigut eradicats de pràcticament tot el món– i la resta. Dins d'aquesta resta hi ha fins a quatre subgrups diferents, que es classifiquen en les lletres A, B, C i D.

Quins efectes tenen els enterovirus?

Normalment només tenen afectacions lleus, ja siguin gastrointestinals o respiratòries, i desapareixen després de pocs dies amb una febre moderada i vòmits, diarrea, dolor abdominal o bé mucositat. Malgrat això, també poden provocar alteracions neurològiques, ja siguin atàxies, tremolors, convulsions, trastorns de la consciència o la paràlisi d'alguna extremitat.

Quin és el virus que ha provocat el brot del qual tothom parla?

No està del tot clar i s'estan fent les analítiques pertinents per descobrir-ho. Sí que s'ha confirmat un diagnòstic per l'enterovirus D68. Es tracta d'una nena de 3 anys amb paràlisi a les quatre extremitats fruit d'una mielitis aguda. Es troba ingressada a l'Institut Guttmann, connectada 24 hores a una màquina de respiració artificial.

On, quan i com s'ha originat el brot?

No hi ha un punt inicial fixat, però sí que hi ha constància que els casos són diversos i no responen a una única cadena de transmissió. Per aquesta raó hi ha nens ingressats a Tarragona, però també a l'àrea de Barcelona.

Els enterovirus apareixen a finals de la primavera i a principis de l'estiu. Fa un parell de setmanes es va tenir constància d'un augment inusual de casos amb afectacions neurològiques i per aquesta raó s'ha definit un protocol perquè els serveis pediàtrics estiguin especialment amatents.

La transmissió del virus és oral i fecal, ja sigui pel contacte amb secrecions mucoses o restes de femta. Per aquesta raó es recomana extremar les mesures d'higiene.

Quants afectats hi ha a hores d'ara?

Salut n'ha informat d'una quarantena de casos en nens menors de 6 anys. D'entre ells, nou han requerit un ingrés en una unitat de cures intensives (UCI) i dos d'ells presenten seqüeles greus amb un pronòstic reservat.

Quins precedents hi ha d'això

El virus D68 va provocar un brot als Estats Units el 2014. També se n'han registrat en altres països del món, però en el cas de Catalunya i de l'Estat no es tenia constància que els enterovirus haguessin provocat mai unes casuístiques tan greus.

stats