Societat 30/01/2012

Tradicionalistes 'versus' animalistes per una festa amb rates al País Valencià

L'Ajuntament del Puig, a la comarca de l'Horta Nord, retira els animals dels del joc de trencar l'olla que es fa al poble, però els veïns llancen els rosegadors des del carrer igualment. El PACMA fa anys que denuncia la tradició

Ara
2 min

BarcelonaEls toros no són l'únic animal que encara provoca enfrontaments entre els defensors d'una determinada tradició festiva i els defensors dels drets dels animals. Les rates són les protagonistes de la polèmica al municipi del Puig, a la comarca de l'Horta Nord. La festa de Sant Pere Nolasc que se celebra en aquest poble inclou un acte en què els joves participen en una mena de joc de trencar l'olla en el qual, en lloc de caramels, cauen rates de dins dels perols. El Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA) fa anys que se'n queixa i la tensió ha arribat al màxim aquest diumenge.

Els organitzadors havien decidit retirar les rates del joc per evitar les denúncies del PACMA, però molts dels veïns no hi estaven d'acord i alguns joves van llançar els mateixos les rates, mortes, des del carrer. Originàriament, les rates es posaven vives als perols i quan queien a terra el públic les perseguia i les matava. La tradició era una manera d'expressar el rebuig dels pagesos per aquests animals que se'ls menjaven les collites. Els darrers anys, però, les rates ja es posaven mortes als perols i aquest any s'havia decidit eliminar-les del tot del joc.

En aquest estat de tensió, el poble es va omplir ahir de periodistes que volien informar sobre els fets, i alguns dels veïns van rebre'ls amb crits i fins i tot dues periodistes del Diario Levante, segons denuncia en un vídeo Canal 9, van ser agredides i fins i tot els van prendre la càmera fotogràfica. Les periodistes ja han denunciat aquests fets a la Guàrdia Civil i han rebut el suport de la Unió de Periodistes Valencians i per l'Associació de Periodistes Gràfics del País Valencià.

stats