Barcelona

Ajornats dos desnonaments més de famílies vulnerables a Ciutat Vella

Els afectats tenen informes dels serveis socials i tenen un parell de mesos per buscar alternatives residencials

Natàlia Fenollosa
2 min
Veïns i activistats celebrant que s'han ajornat els dos desnonaments d'aquest dimarts a Ciutat Vella.

Barcelona"Aquests desallotjaments els hem aturat!", han celebrat a l'uníson una cinquantena de veïns i membres del Sindicat d’Habitatge del Raval després de conèixer la pròrroga de dos desnonaments previstos per a aquest dimarts al barri barceloní de Ciutat Vella. Un dels desallotjaments era el d'un pis del número 19 del carrer Argenter, que s'ha ajornat un parell de mesos, i afectava una família amb tres menors a càrrec. L'altre era el d'un immoble al número 48 del carrer Sant Pere Mitjà, que s'ha posposat indefinidament. Fonts del sindicat han explicat a l'ARA que les dues famílies tenen "informes de serveis socials, de vulnerabilitat i exclusió residencial" i que cap dels propietaris, que són grans tenidors, els havia ofert un lloguer social.

Al número 19 d'Argenter hi viuen la Zainaba i la seva família amb tres menors d'edat. Aquesta no ha estat la primera vegada que Divarian, filial de Cerberus i un dels fons d'inversió més grans del món, els intentava desallotjar. Ella, la seva parella i els seus fills hi vivien des del 2018 i ja abans de la pandèmia van superar un primer intent de desnonament. Després, pressionada pel fons nord-americà, la família de la Zainaba va arribar a un acord amb l'empresa, que els donava dos mesos de marge per trobar un nou habitatge. Un cop passat aquest temps, havien de tornar les claus al fons, però Divarian va dissoldre l'acord ahir a les set de la tarda.

El Sindicat d’Habitatge del Raval ha instat l’Ajuntament de Barcelona a fer de mediador entre la família de la Zainaba i Divarian; una interlocució que s'ha resolt pactant una pròrroga de dos mesos en què les dues parts es comprometen a buscar-li una alternativa d'habitatge a la família de la Zainaba o esperar que la mesa d'emergència pugui adjudicar-li un habitatge, segons fonts coneixedores.

Degoteig de desnonaments

L'altre desnonament previst aquest dimarts al matí s'havia de fer al número 48 de Sant Pere Mitjà, on viu una parella en situació de vulnerabilitat. Un d'ells està de baixa laboral i depenen econòmicament dels seus fills, que viuen al Marroc. La parella va demanar accés a un lloguer social el 16 de febrer d'aquest any i van aconseguir un advocat d’ofici. Amb tot, les negociacions amb el propietari no van fructificar: es va negar a oferir-los lloguers socials. El primer intent per desnonar la parella va ser fa dues setmanes, però es va acabar ajornant fins a aquest dimarts. Ara la pròrroga està en tràmit, i tenen cinc dies per acceptar-la. Si l'accepten, el desnonament es posposarà fins al desembre.

"Hi ha una situació de vulnerabilitat amb aquestes famílies, però aquí acabem sent tots vulnerables, siguin famílies amb menors o joves que es volen independitzar", manifesten des del Sindicat d’Habitatge del Raval. Fonts de l'organització assenyalen Cerberus com el gran responsable i l'acusen d'arrossegar múltiples desnonaments arreu del barri a través "d'empreses pantalla". La setmana passada, també a Ciutat Vella, els veïns es van organitzar per intentar evitar quatre desnonaments programats per al mateix dia. Dos es van poder aturar, però els altres dos es van executar. A més, des del sindicat alerten que el 8 de març ja estan previstos més desnonaments, en aquest cas a la zona del Paral·lel.

stats