Habitatge
Societat Habitatge 17/05/2022

La complicada història de la Maia, el León i un pis social

El desnonament d'aquesta família per part d'una entitat social pròxima a Càritas obre un conflicte veïnal a Sant Andreu

4 min
La Maia i el León, al pati de la casa on encara viuen, a Sant Andreu

BarcelonaLa Maia i el León, de 57 i 61 anys, fa dies que tenen les maletes fetes. Aquest dimecres s'enfronten al seu tercer intent de desnonament, i aquest cop ja estan avisats que hi haurà presencia policial. D'entre la desena de desnonaments que es fan diàriament a Barcelona, el seu especialment sensible, perquè la propietat que els vol fer fora és una entitat social i això ha obert un conflicte veïnal intens al barri de Sant Andreu. La Fundació Foment per l'Habitatge Social, que col·labora en projectes de Càritas, ha tirat endavant la via legal per "recuperar" la casa en la qual viu aquest matrimoni. Segons l'entitat, la família fa anys que incompleix els protocols i, a més, en fa cinc que han deixat de pagar. La Maia i el León, però, al·leguen que després de la pandèmia se'ls han reduït dràsticament els ingressos i que no tenen un altre lloc on anar, i demanen desesperadament una alternativa habitacional per no quedar-se al carrer.

La parella és usuària de Càritas des del 2013, juntament amb la filla, el gendre i el fill petit de la parella, que aleshores tenia dos anys. El 2015 l'entitat els va facilitar a tots la casa de Sant Andreu, que està dins del seu parc social d'habitatge. Consta de dues plantes, pati i hi poden viure vuit persones. Segons la mateixa entitat, el 2017 la família va deixar de pagar: primer els subministraments i després el lloguer, que ronda els 280 euros. Des de fa uns anys, a més, la Maia i el León viuen sols a la casa. "Primer s'hi estaven tots. De fet, la casa té capacitat per a vuit persones, però la filla i el gendre van aconseguir llogar un pis pel seu compte", explica la portaveu de la Fundació Habitatge Social, Laura Pujol, que també apunta que l'entitat va ajudar la parella jove a pagar les quotes dels primers mesos.

La "relació es va degradar", explica Pujol, perquè el matrimoni no va voler complir els protocols de l'entitat, que impliquen apuntar-se a la taula d'emergència de Barcelona i també als serveis socials de la ciutat. "La família va incomplir el pla de treball acordat i vam començar a detectar problemàtiques de convivència", diuen fonts de l'entitat. També es van generar, afegeixen, factures de subministraments amb un cost exageradament elevat i van sorgir conflictes amb els veïns, a més "d'insalubritat i amuntegament de ferralla". Quan l'entitat els va convidar a traslladar-se a un pis més petit, a Can Caralleu, tampoc s'hi van avenir, segons la Fundació. La Maia i el León, però, asseguren que aquesta oferta mai els va arribar i que l'única alternativa que els van oferir era una estada en un alberg o pensió, sense cuina ni banys propis.

Els membres del Sindicat d'Habitatge de Sant Andreu, que fan de portaveus a la família, asseguren que el matrimoni va sol·licitar la seva ajuda quan els va arribar la primera ordre de desnonament. "No van poder pagar les factures perquè Càritas els enviava en un únic rebut els subministraments i el lloguer, i pujava tot tant que no podien pagar-ho", justifiquen. Asseguren que actualment ell no té permís de treball tot i que ara ha tornat a presentar els papers per intentar regularitzar-ho de nou i que, d'aquesta manera, els costa molt obtenir ingressos fixos. El León fa tasques de paleta i soldador i la Maia té cura de persones grans.

Versions contradictòries

"El deute és de cinc xifres, però l'entitat va decidir perdonar-lo si la família retornava les claus del pis el novembre passat. Arribada la data, però, van incomplir", expliquen des de la Fundació, i afegeixen que la pròrroga posterior, que van acordar via contracte a finals de gener, també es va incomplir. "No tenen intenció de marxar", asseguren. Fonts de Càritas afegeixen que actualment tenen 26 famílies a la llista d'espera per accedir a un habitatge, cinc de les quals nombroses amb menors a càrrec, que podrien beneficiar-se de la mateixa ajuda que al seu dia van rebre la Maia i el León.

El matrimoni, per la seva banda, argumenta que ha intentat trobar un altre pis de lloguer però que amb la seva situació de vulnerabilitat ningú els ofereix un contracte. Per mostrar la seva voluntat de cooperació, han ofert a l'entitat compartir el pis amb famílies refugiades de la guerra d'Ucraïna per ajudar altres persones. El sindicat, a més, denuncia irregularitats en el procés judicial. Mantenen que la parella, amb problemes de salut, "ha estat en situació d'indefensió perquè no se'ls va concedir advocat d'ofici per una irregularitat burocràtica". "Tampoc l'Oficina d'Habitatge ni Serveis Socials posen cap solució sobre la taula tot i tenir la responsabilitat, com a administració, de garantir el dret a l'habitatge", critiquen els portaveus de la família. Fonts de l'entitat social, en canvi, mantenen que "els hi van concedir advocat i procurador tres vegades". "Sabem que dues vegades aquests van renunciar per que els van sorgir discrepàncies greus i incompatibles amb el client", apunten des de la Fundació.

El sindicat, per la seva banda, també al·lega que el matrimoni no domina gaire l'idioma ni tampoc les noves tecnologies, cosa que els complica les gestions amb l'administració per complir els protocols. "No tenen ordinador a casa i no sempre s'aclareixen amb els tràmits. Des del sindicat els ajudem a fer-los perquè sols no se'n surten –expliquen–. A Serveis Socials els posen feina que ells no poden fer", argumenten per justificar la manca de seguiment dins els programes socials.

Les versions contradictòries arriben fins i tot pel que fa a la relació amb els veïns. El sindicat manté que són una família integrada i estimada al barri i Càritas, en canvi, assegura que hi ha alguns veïns que fa temps que arrosseguen problemes de convivència amb ells.

Dimecres el conflicte arriba a un punt d'inflexió. Hores abans les dues parts es preparen per afrontar-ho, però tampoc perden l'esperança d'arribar a una solució de consens. La Maia ha demanat per última vegada als Serveis Socials que els proporcionin un pis, petit, on sigui, amb lloguer social, abans del dia 18. I la fundació de Càritas, per la seva banda, manté que si el matrimoni torna les claus i deixa el pis els perdonen el deute i els ajudaran a pagar el pròxim lloguer durant els primers mesos. El dia 18 està, doncs, marcat amb vermell al calendari.

stats