Habitatge

Desnonen una veïna del Raval que havia portat el seu cas a les Nacions Unides

El fons propietari del pis rebutja la mediació de l'Ajuntament de Barcelona

ARA
2 min
Un veí intenta aturar el desnonament al Raval.

BarcelonaUna altra onada de desnonaments ha tensat aquest matí els carrers del Raval. Dels quatre llançaments previstos, dos els han frenat els manifestants i dos s'han acabat executant. En concret, s'han dut a terme els desnonaments de dos pisos ubicats al número 106 del carrer del Carme que són propietat d'un fons. I entre els llançaments fets, hi ha el de la Danitza, malgrat que el seu cas està denunciat a les Nacions Unides pel Sindicat de Llogateres. L'entitat considera que té dret a un lloguer social perquè "és una persona vulnerable". 

Tot i la protesta veïnal, que ja va poder frenar un intent de desallotjament de la Danitza el 16 d'abril, finalment aquest dimarts sí que s'ha dut a terme el llançament i aquesta veïna del Raval ha hagut de deixar l'immoble on residia des de l'any 2008. El Sindicat d'Habitatge del Raval ha assegurat que els problemes en aquest edifici del carrer del Carme van començar l'any 2019, quan un fons va comprar el bloc. "Vam renegociar els contractes, però tenien una data de caducitat de tres anys", han comentat, segons recull l'ACN.

Fonts municipals han assegurat que els serveis d'inspecció i disciplina d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona han intentat mediar amb la propietat per entrar al programa Reallotgem i formalitzar un nou contracte o arribar a un acord de pagament de quotes. Amb tot, el fons no hi ha accedit. A banda, s'ha requerit i notificat a la propietat l'obligació d'oferir un lloguer social a l'afectada "com a pas previ a la incoació d'un expedient sancionador", ja que, d'acord amb el consistori, compliria els requisits de la llei 24/2015.

Paral·lelament, l'Ajuntament també ha informat la dona de serveis com la Borsa de Lloguer, la Mesa d'Emergència i els ajuts disponibles. "Actualment, s'està tramitant la Mesa d'Emergència perquè pugui accedir a lloguer social", han apuntat des del consistori. Tanmateix, des del Sindicat d'Habitatge del Raval han criticat que la solució que se'ls ha donat des de l'Ajuntament és "precària" i han indicat que hi ha menors implicats. 

L'altre desnonament que s'ha executat al carrer del Carme és el d'una família amb tres menors a càrrec, segons el Sindicat d'Habitatge del Raval, que vivien a l'edifici des del febrer del 2022. "Van entrar a la Mesa d'Emergència fa un mes, quan van tenir la data del desnonament, perquè per poder-ne formar part cal tenir un dia de llançament, és un requisit", ha explicat la Joana, una portaveu del sindicat. Ha afegit que l'única solució que els Serveis Socials han pogut donar a aquesta família és "una mena d'alberg" que funciona de vuit del matí a vuit del vespre. "És una situació molt precària, no pots tenir famílies amb menors anant amunt i avall", ha lamentat.

Dos desnonaments aturats

Pel que fa al llançament programat al carrer de l'Argenter, finalment ha quedat aturat. En aquest cas, era el quart intent de fer fora un matrimoni amb tres fills. Fonts municipals han afirmat que es tracta d'un cas d'ocupació d'un habitatge sense títol habilitant i han apuntat que s'ha fet acompanyament a la família per informar d'ajuts, Borsa de Lloguer i Mesa d'Emergència. Alhora, han detallat que aquesta unitat familiar disposa d'un informe favorable de Mesa d'Emergència i que s'ha mediat amb la propietat per obtenir un lloguer social. Finalment, el desnonament que s'havia de fer al carrer de Sant Antoni Abat també ha quedat ajornat. Aquests dos immobles també són propietat de fons.  

stats