Pobresa Energètica
Societat Habitatge 29/03/2022

Les famílies tornen a acumular deute elèctric un any després del conveni amb Endesa

Les entitats urgeixen a desplegar del tot l'acord signat entre el Govern i l'elèctrica en plena escalada de preus energètics

3 min
Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector i Maria Campuzano, portaveu de l'APE

BarcelonaUn any després de l’acord històric entre Endesa, el Govern i les entitats socials per perdonar el deute acumulat a les famílies més pobres, ara el problema torna a aflorar. Les 35.000 famílies a qui la companyia va acabar perdonant els deutes fins al 2020 –i d’altres de noves que s’han trobat al límit– han seguit acumulant factures impagades durant el 2021 i 2022. Segons Endesa, l’import d’aquests rebuts retornats durant l’any passat arriba als 19 milions d’euros.

Aquest deute s'ha seguit acumulant perquè, un any després del conveni, encara no s’ha posat en marxa el fons solidari previst a l’acord, que havia de fer front als impagaments a partir del 2020. Segons han denunciat la Taula del Tercer Sector Social i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), al pacte de fa un any hi constava que la Generalitat i Endesa s’havien de posar d’acord per desplegar aquesta eina i finançar a mitges les factures de les famílies que acreditessin vulnerabilitat. "On és aquest fons solidari? Ens corre pressa perquè amb la situació actual de crisi social i de preus de l’energia disparats cada dia hi ha més famílies que no poden pagar”, ha assegurat la presidenta de la Taula, Francina Alsina.

Tant la Taula com l’APE han valorat molt positivament l’acord però han exigit que es desplegui del tot. "Mantenim que l’acord era extremadament necessari i que encara ho és –ha insistit Alsina– però cal que es compleixin tots els compromisos adquirits”. La portaveu de l’APE, Maria Campuzano, ha afegit que no tenir aquest fons en marxa "fa impossible disposar d'un mecanisme estable per a les famílies vulnerables”. Campuzano també ha exigit a la Generalitat que apliqui aquest conveni amb Endesa a la resta de companyies, prioritzant Naturgy i Iberdrola. "Si aconseguíssim un conveni amb totes tres elèctriques, arribaríem a tenir cobertes el 85% de les famílies catalanes”, ha explicat.

La portaveu de l’APE també ha assegurat que Endesa ha seguit reclamant factures "fins i tot un cop ja perdonades”. En aquest sentit, la companyia assegura que no té constància de cap cas semblant i ha remarcat que, si se n’ha donat algun, els afectats poden posar-se en contacte amb Endesa per esmenar "l’error administratiu”.

Només 15 comptadors socials a tot Catalunya

Campuzano també ha aprofitat l’aniversari del conveni per reclamar que es generalitzin els comptadors socials de la llum: una alternativa que també es preveu al conveni amb l’objectiu de regularitzar les instal·lacions en casos d’ocupació i evitar problemes d’inseguretat per frau. La portaveu de l’APE ha afirmat que actualment només se n’han instal·lat 15 a tot Catalunya i que, lluny d’informar sobre aquesta possibilitat, Endesa "continua fent talls de llum”. També han demanat a la Generalitat que"lideri” la situació donant tota la informació necessària als serveis socials municipals perquè coneguin el mecanisme i n'informin les possibles famílies beneficiàries.

Pel que fa als comptadors socials, els portaveus d’Endesa asseguren que la companyia ha facilitat tota la informació sobre com sol·licitar-los als serveis socials de tot Catalunya. "S’ha informat a tothom a través de correu electrònic i la Generalitat ha validat el procés de treball”, asseguren fonts de la companyia, que argumenten que"s’han instal·lat tots els que s’han demanat”. El problema, al·leguen, és que"les tramitacions són complexes i cal molta documentació que no sempre ens arriba”.

Un 30% dels catalans, en risc de pobresa

Un any després de la posada en marxa del conveni contra la pobresa energètica, la situació és "alarmant” i preocupa la Taula del Tercer Sector Social. Les entitats insisteixen que cal anar "a l’arrel del problema” i deixar d'aplicar "mesures temporals, que només tapen forats”, com l’últim paquet anunciat aquest dilluns pel govern espanyol.

“La taxa de risc de pobresa i exclusió social ja arriba gairebé al 30%, la més alta dels últims deu anys”, ha subratllat Alsina. "El covid ha abocat a la pobresa un milió de persones més; i amb l’augment disparat i inassumible del preu de l’energia la situació encara anirà a més. Tenir electricitat és un dret bàsic per tenir una vida digna”, ha conclòs la presidenta de la Taula.

stats