BENESTAR
Societat 27/06/2017

“Han tingut el meu pare més de dues setmanes sense dutxar-lo”

Recullen 15.000 firmes contra les residències d’avis denunciades

Núria Martínez
3 min
“Han tingut el meu pare més de dues setmanes sense dutxar-lo”

BarcelonaAmb un grau dos de dependència i malalt d’Alzheimer, el pare de María José Medrano està ingressat a la residència El Molí (Nou Barris) des del gener. El pare de Medrano -segons relata la seva filla- no té problemes de mobilitat ni d’incontinència. Tot i així, assegura que pateix una gran falta d’higiene per la falta d’atenció que rep de la residència.

“He vist com han tingut el meu pare més de dues setmanes sense dutxar-lo ni afaitar-lo”, explica Medrano, que afegeix que ha presentat quatre queixes formals a la residència, de les quals no ha rebut cap resposta. Entre aquestes queixes, Medrano també ha denunciat que li posin bolquers diàriament sense que els necessiti. “Des que el vam ingressar al gener ens hem trobat amb una problemàtica cada dia”, assegura la filla, que també critica una elevada rotació entre els cuidadors.

El cas és que El Molí és una de les cinc residències que està investigant la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, després d’haver rebut les queixes de la plataforma SOS Gent Gran BCN i de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Aquest col·lectiu afirma que les condicions d’atenció han empitjorat arran de l’últim concurs públic que va fer la Generalitat per adjudicar-ne la gestió. Les residències investigades estan situades a Sants-Montjuïc, Sant Andreu, Ciutat Vella, Nou Barris i Sant Martí.

Una altra de les famílies afectades és la de Paqui Castillos, que té ingressades a El Molí la seva mare i la seva sogra. “Amb un grau tres de dependència, la meva sogra està tot el dia asseguda a la cadira i no la mouen d’allà”, apunta Castillo. A més, explica que porta una sonda urinària i que, a causa de la “falta d’higiene” té “moltes infeccions”.

Davant d’aquests fets, fonts de la UTE Asproseat-Ingesan -concessionària de la gestió de les cinc residències- asseguren que als seus centres hi ha “tolerància zero amb el maltractament” i recorden que els programes d’atenció individualitzats de cada usuari estan “coordinats amb la família”. En aquest sentit, asseguren que els protocols de dutxa “es compleixen en tots els centres”. També afirmen que es compleixen “en tots els casos” els plecs de condicions dels contractes de gestió de les residències, “ajustant-se i fins i tot superant” les ràtios establertes pel departament, “sense cap tipus d’incompliment”.

Ahir els afectats van lliurar 15.000 signatures al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per exigir “una solució a la greu situació que estan patint els avis” i per avui han convocat una protesta en què sortiran de la parada de metro Selva de Mar i aniran fins al departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

La plataforma SOS Gent Gran BCN demanarà a la conselleria que les residències “tinguin el personal necessari”, un “augment de recursos” i “l’establiment de mecanismes democràtics de participació de familiars i veïns en el funcionament dels centres”, entre altres millores.

El departament ja va anunciar la setmana passada la suspensió de la tramitació de les pròrrogues dels contractes per al 2018 de les cinc residències de gent gran de Barcelona criticades per familiars. A més, el departament no descarta realitzar noves licitacions per al 2018 amb plecs que permetin augmentar la presència efectiva de professionals d’atenció directa, tal com reclamen els familiars dels usuaris.

Al seu torn, després d’haver-se reunit ahir amb els afectats, l’Ajuntament de Barcelona va demanar a la Generalitat que convoqui “urgentment” un nou concurs per a la gestió de les cinc residències de gent gran de la ciutat que presenten una situació “preocupant”.

stats