CIÈNCIA
Societat 07/11/2012

'Higgstèria' a Barcelona

El pare del bosó de Higgs revoluciona el CosmoCaixa i critica les retallades espanyoles en ciència

Mònica L. Ferrado
3 min
SOTA L'AIXOPLUC D'EINSTEIN  Peter Higgs s'ha convertit en un dels físics més famosos del moment i ahir al CosmoCaixa es va fotografiar a l'espai dedicat a Einstein.

BARCELONAHan passat 48 anys des que Peter Higgs va tenir el moment Eureka , que el va portar a elaborar la teoria que permet que tot encaixi en la física de partícules, i que avui el situen entre els físics més importants del segle. Va ser un cap de setmana, passejant per Escòcia, on viu, quan li va venir al cap l'última peça que podia completar el model estàndard de la física, que descriu les partícules bàsiques que formen l'Univers i les seves interaccions. Calia una partícula que atorgués massa a les altres. Va plasmar-ho en un parell d'articles científics. En un primer moment li van refusar un dels articles. Però la seva teoria va anar agafant força a mesura que altres col·legues arribaven a conclusions similars.

Malgrat que es movia en el món de les idees, Higgs sempre va creure fermament en l'existència d'aquesta partícula que porta el seu cognom, el bosó de Higgs, segons va explicar ahir durant la seva visita a CosmoCaixa, a Barcelona, convidat per l'Institut de Física d'Altres Energies (Ifae) i l'Obra Social La Caixa. "No descobrir-la hauria sigut molt sorprenent", va dir. Amb 83 anys, el seu moment Eureka es va convertir en una realitat el 4 de juliol, quan els responsables de l'experiment físic més important del gran col·lisionador de partícules del CERN a Ginebra (LHC) confirmaven que amb les mesures que s'havien fet podien confirmar l'existència del bosó de Higgs. Durant la presentació oficial, a Higgs se li van escapar les llàgrimes.

Higgs mai ha fet servir el correu electrònic, tot i que treu fum des d'aquest estiu. "El bosó no ho explica tot, però m'ha canviat la vida", diu. Higgs té de mà dreta un altre físic, el professor Alan Walker, que treballa amb ell a la Universitat d'Edimburg. Walker gestiona el seu correu i parla de la higgstèria que ha generat el descobriment. "Hem rebut propostes per fer de tot, excepte inaugurar un supermercat", diu en broma Walker. Higgs no pot satisfer totes les sol·licituds que rep i per això tenir a Barcelona aquest físic que passarà a la història com un dels grans és un luxe. És el primer cop que Peter Higgs visita la ciutat: "Crec que sóc l'únic de la meva família que mai hi havia estat", va afirmar. Ha volgut venir atret pels organitzadors i pel record d'un bon amic seu, també físic de la Universitat d'Edimburg, que va perdre el seu pare quan va venir a lluitar amb les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil. Avui la batalla és una altra. Les mancances i la precarietat ocasionades per la crisi, que afecten a tothom. I per als científics, en particular, la lluita per poder continuar investigant en un context gens favorable, després de les importants retallades en el finançament de la recerca que ha fet el govern espanyol. "Espanya hauria d'investigar fins i tot més que altres països, a causa de l'absolut abandonament que ha patit històricament, i em remeto al passat llunyà", segons el físic.

Camp d'energia

Segons el model estàndard de la física de partícules, el bosó de Higgs és responsable que les altres partícules tinguin massa. Es pensa que després del Big Bang l'Univers era com una gran sopa de partícules que viatjaven a la velocitat de la llum i que no tenien massa. Per explicar que en tenien, Higgs i altres físics van proposar a la dècada dels 60 la idea que existeix un camp d'energia invisible anomenat camp de Higgs que cobreix l'Univers. No afecta partícules com ara els fotons -que formen la llum, no tenen massa i poden viatjar molt ràpidament-. Però sí a d'altres, a les quals fa guanyar massa a través del bosó (que també té massa gràcies a ell mateix).

Higgs reconeix que no és fàcil d'entendre: "És impossible explicar-ho perquè ho entengui una criatura de 6 anys, per exemple", va dir. A Higgs li costa imaginar les aplicacions pràctiques a les quals obri la porta la possible manipulació d'aquesta partícula. "No puc imaginar com podríem controlar-la".

Aquest estiu la importància per a la física de la troballa s'ha comparat amb la de l'ADN per a la biologia i la medicina. Higgs es mostra modest i no hi està d'acord. "El bosó és important, però hi ha molta física que no en depèn", va dir. "És l'inici, hi ha teòrics que esperen trobar més partícules d'aquest tipus", va afegir. El nom de Higgs sona amb força com a candidat al Nobel. "Sóc conscient que algun dia podria passar", conclou.

stats