Societat 15/07/2020

Hisenda permetrà als ajuntaments utilitzar 5.000 M€ del seu superàvit entre 2020 i 2021

Són el 35% dels 14.000 milions d'euros acumulats fins ara pels consistoris municipals

Ara
1 min
La ministra d'Hisenda i portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero.

MadridEl ministeri d'Hisenda permetrà als ajuntaments gastar 5.000 milions d'euros del superàvit que tenen acumulat perquè els inverteixin en polítiques de cures, mobilitat, desenvolupament sostenible i cultura. La proposta es recull en un document fruit de setmanes de negociacions que fonts del govern espanyol expliquen que Hisenda ha enviat aquest dimecres a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Els Ajuntaments tindran la obligació de fer la inversió entre el 2020 i el 2021 i no computarà a efectes del càlcul de la regla de la despesa, segons l'ACN. L'acord preveu que les entitats locals constitueixin voluntàriament un préstec a favor de l'Administració General de l'Estat pel total dels seus romanents de tresoreria. Hisenda farà un ingrés no financer que en dos anys, com a mínim, representarà el 35% dels fons aportats.

Tot i que el superàvit acumulat és de 14.000 milions d'euros, Hisenda només n'habilitarà 5.000 milions. D'aquests, el 2020 Hisenda en transferiria 2.000 milions i el 2021 3.000 milions més. Aquest repartiment és degut a la poca capacitat que tenen els ajuntaments d'executar els 5.000 milions d'euros en un any, admet la mateixa FEMP segons les fonts del govern espanyol.

Les mateixes fonts recorden que alguns alcaldes volen disposar lliurement dels seus romanents per poder-ho gastar quan i com vulguin, però afirmen que es tracta d'una opció irreal que generaria una despesa per a les entitats locals que no estaria sostinguda per un ingrés equivalent. Això faria que incomplissin la llei d'estabilitat pressupostària, apunten. Per això Hisenda proposa generar un ingrés financer per als alcaldes que els permeti incrementar les seves partides pressupostàries. A banda, Hisenda proposa aprovar un fons de 275 milions d'euros per compensar el dèficit dels serveis de transport de competència municipal durant l'estat d'alarma.

stats