Societat 07/02/2017

Un home mata la dona a punyalades i s'intenta suïcidar a Súria

La filla del matrimoni els ha trobats tots dos estirats al llit, ell amb un ganivet clavat però encara viu

Pilar Màrquez Ambrós/enric Borràs
3 min
Una agent dels Mossos d'Esquadra, davant la porta

Súria/BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han detingut un home de 82 anys per matar la seva dona de 79 aquest dimarts a Súria, segons han confirmat a l'ARA fonts dels Mossos d'Esquadra. L'home hauria intentat suïcidar-se després de cometre el crim, però ha sobreviscut i la policia l'ha dut a l'lospital de Sant Joan de Déu de Manresa, on ha quedat detingut; la seva vida no corre perill. La filla de la parella és qui els ha trobat a tots dos -ella morta i ell ferit, amb un ganivet clavat- estirats al llit de la casa unifamiliar on vivien i ha avisat la policia a les 9.23.

La dona tenia diverses ferides d'arma blanca i, encara que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat que no els consten antecedents per violència masclista entre la parella, la filla ha admès que discutien molt sovint i el crim masclista és la principal hipòtesi dels Mossos. El matrimoni feia 57 anys que estava casat i tenien quatre fills, tots adults. Segons fonts amb accés a la investigació, un veí ha sentit un crit entre les quatre i les cinc de la matinada. Els Mossos calculen que l'home l'hauria matada entre les quatre i les sis. Els investigadors han trobat un ganivet tacat de sang que podria ser l'arma del crim.

El jutjat de violència sobre la dona de Manresa (Bages) s'ha fet càrrec de la investigació, segons ha informat TSJC, i ha aixecat el cadàver cap a la una del migdia. Si es confirma la mort com un assassinat masclista, es tractarà de la primera víctima mortal per violència masclista a Catalunya aquest any. En canvi, serà la vuitena dona assassinada durant el 2017 a Espanya i la segona en menys de 48 hores després que diumenge un home matés la seva dona a Mora, a Toledo.

La tragèdia ha sorprès els veïns del barri dels Joncarets de Súria, molts dels quals asseguren que estan consternats. Resulta que el d'avui és el segon assassinat al mateix carrer en només dos mesos i mig. Una altra veïna, que vivia a només cinc números de distància, al carrer de Zurbarán de Súria, va morir assassinada per d'un home de la zona el passat 17 de novembre sense que fins ara se n'hagi aclarit el motiu.

Al barri on s'ha comès el crim hi viuen sobretot treballadors i la majoria han treballat en un moment o altre a les mines de potassa. "No ens ho podem creure i menys tan poc temps després de la mort violenta d'una altra veïna; aquest és sobretot un barri tranquil, cadascú viu a casa seva però tots ens coneixem", explicava aquest matí Rosa Flores, una de les veïnes del carrer Zurbarán. Tant ella com el seu marit Francisco coneixien la víctima i el presumpte assassí de fa més de 40 anys. "Estem acostumats a veure'ls passejar agafats de la mà", deia el Francisco als periodistes mentre altres veïns afegien detalls al relat.

"Ell tenia cura d'un hort des que s'havia jubilat, i ella sempre anava amb ell", comentava en Jesús, un conegut de la família. Cap dels veïns consultats els havia sentit mai discutir. La víctima portava bastó per una lesió al genoll i els seus veïns la definien avui com una persona "afable i encantadora". Segons expliquen aquells que els coneixien, la víctima era mestressa de casa i el presumpte assassí havia estat miner fins que va jubilar-se fa més de dues dècades.

"Una de les filles venia cada matí o sinó trucava i és qui els ha trobat", afegia José Martínez, el veí de la casa del costat. Martínez assegurava que la seva esposa i ell no havien escoltat mai crits, tampoc aquesta passada matinada. El matrimoni vivia de feia dècades al mateix habitatge on han succeït els fets. Com molts dels seus veïns hi havien arribat procedents de Salipota, un barri obrer lligat a la mineria del qual molts veïns van haver de marxar als anys 70 perquè els blocs patien d'al·luminosi.

stats