Societat 30/03/2020

L'Hospital Clínic creixerà en 300 llits per a pacients de covid-19 a l'Hotel Catalonia Plaza

L'Ajuntament preveu culminar dijous l'habilitació dels hospitals de campanya en pavellons

Marc Toro
3 min
La porta de l'Hospital Clínic de Barcelona, aquesta tarda

BarcelonaEl Clínic comptarà amb un hospital de campanya, com els altres tres grans centres sanitaris de Barcelona, però no serà en un poliesportiu, sinó a l'Hotel Catalonia Plaza, a la plaça Espanya. Així ho ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa la regidora de Salut, Gemma Tarafa, que ha explicat que a l'allotjament turístic ja hi ha 30 pacients i que s'hi habilitaran fins a 300 llits per atendre malalts lleus del coronavirus. L'ampliació de la capacitat del Clínic s'emmarca en el projecte Pavelló Salut, impulsat per l'Ajuntament i la Generalitat, que també dona cobertura a la Vall d'Hebron, Sant Pau i l'Hospital del Mar.

En el cas d'aquests hospitals, l'ampliació de llits s'està fent en poliesportius. Tarafa ha explicat que al CEM Olímpics (Vall d'Hebron) també hi ha una trentena de pacients i que en les pròximes hores n'acollirà 132. Al CEM Guinardó (Sant Pau), dimecres hi entraran 88 llits, mentre que el Claror (Hospital del Mar) dijous hauria d'haver assumit fins a 79 places. Malgrat que els llits que finalment hi haurà als pavellons varien respecte a les previsions anunciades inicialment, Tarafa ha argumentat que "l'ús de les diferents ampliacions i el nombre de llits el va determinant cada centre hospitalari".

En paral·lel a aquestes accions, l'Ajuntament també ha anunciat la creació d'una oficina específica per abordar la difícil situació per la qual estan passant les residències a la ciutat. "De 260 residències, més de la meitat (unes 150) tenen com a mínim un cas de covid-19", ha afirmat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que s'ha compromès un cop més a posar tots els recursos de l'Ajuntament al servei de la falta de personal, les necessitats de desinfecció o de material de les residències.

Segons ha dit, el consistori es va reunir diumenge amb el CatSalut, el departament d'Afers Socials i Metges Sense Fronteres, per "replicar" el model d'assistència que s'està fent amb els hospitals. Tarafa ha afegit, a més, que pròximament s'anunciaran els hotels on es començarà a fer "drenatge" de part de la gent gran que es troba en aquests centres, prioritzant els que són més petits i dificulten l'aïllament dels usuaris.

En el marc de la col·laboració entre administracions, aquest mateix dilluns la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) ha demanat un "comandament únic" en matèria de Salut amb directrius per a tots els centres de la ciutat de titularitat pública, privada, concertada o religiosa que inclogui centres sociosanitaris i residències assistides. L'objectiu, ha defensat, és que tota la població "tingui un accés equitatiu i es protegeixi la població més vulnerable".

La FAVB recorda que hi ha dos consorcis Generalitat-Ajuntament –el Consorci de Salut i el de Serveis Socials–, i argumenta que el comandament únic permetrà donar informació unificada i clara de tots els recursos, com són els horaris dels Centres d'Atenció Primària (CAP) i els passos a seguir en cada moment segons l'estat dels pacients, ja siguin afectats pel coronavirus o per altres problemes de salut.

A l'espera de com evoluciona la coordinació de les administracions, l'alcaldessa de Barcelona ha volgut aprofitar la roda de premsa d'aquest dilluns per fer una crida a començar a "treballar" per trobar fórmules perquè els infants confinats puguin sortir al carrer un cop hagi passat el pic de contagis per coronavirus, encara que sigui una estona al dia. De moment, però, ha demanat "paciència" a les famílies i ha agraït als menors l'"esforç" que estan fent durant aquest estat d'alarma.

stats