Societat 12/06/2019

L'Hospital del Mar dissenya una dieta per no passar gana abans d'una colonoscòpia

Un estudi constata que menjar 2.000 kcal els dies previs a la prova funciona millor que el dejuni

Ara
2 min
Una imatge d'arxiu de l'Hospital del Mar de Barcelona.

BarcelonaEl dejuni ja no és l'única opció per preparar correctament el budell abans d'una colonoscòpia. L'Hospital del Mar ha dissenyat una nova dieta que permet ingerir aliments i no únicament líquids –com s'ha recomanat tradicionalment– els dies previs a la prova. La Barcelona Diet Plan permet al pacient ingerir una dieta equilibrada, baixa en fibra i sense restricció de calories, que es distribueix en cinc àpats. "La creença generalitzada arrossegada durant anys sobre la necessitat de no ingerir aliments sòlids el dia abans de la colonoscòpia tenia molt poca evidència que li donés suport", indica Juana Flores, cap del servei d'endocrinologia i nutrició del centre, que afegeix que tot i això és una pràctica habitual a la majoria dels centres.

Passar gana és, probablement, un dels moments menys agradables que viu el pacient durant la preparació de la colonoscòpia. Els professionals solen recomanar el seguiment d'una dieta baixa en fibra durant els dies previs a la prova, així com la ingesta d'una gran quantitat de líquids. A la gana s'hi suma, també, el gran volum de laxant que han de prendre per netejar els budells. "El nostre estudi deixa ben clara l'escassa eficàcia d'aquesta estratègia", destaca Flores.

Un estudi de l'Hospital del Mar, en què han participat 276 pacients del programa de prevenció del càncer de còlon i recte, defensa que els pacients que s'han de sotmetre a una colonoscòpia poden menjar 2.000 kcal al dia, distribuïdes en cinc àpats elaborats amb pa, carn de pollastre, gall dindi, porc o vedella, peix, arròs, pasta o patates i làctics. Una dieta que, segons l'especialista, ha demostrat que no només millora l'experiència del pacient sobre la preparació, sinó també els resultats de la colonoscòpia. "Amb una dieta normocalòrica, sense passar gana, s'arriba més ben preparat a la prova", coincideix Marco Antonio Álvarez González, metge adjunt del servei d’aparell digestiu.

La nova estratègia es va provar en la meitat dels participants. L'altra meitat van seguir les recomanacions convencionals. El 96% dels pacients que van seguir la Barcelona Diet Plan van aconseguir netejar eficaçment el còlon, davant el 89% dels que van preparar-se amb una dieta líquida. L'estudi constata, a més, que els 88 pacients que van seguir la dieta de l'hospital van tenir menys sensació de gana i menys percepció de presa excessiva de líquid. Entre els possibles motius d'aquest èxit hi ha un millor compliment de la presa del laxant i el fet que, possiblement, ajuda a millorar la mobilitat de l’intestí i això permet l’evacuació del contingut intestinal.

La Barcelona Diet Plan ja forma part del programa de prevenció i preparació per a la colonoscòpia que fa l'Hospital del Mar. "Millorant l'eficàcia i la tolerància de la preparació per a la colonoscòpia, podem contribuir a millorar els resultats del programa de prevenció del càncer de còlon i recte", assegura Álvarez González.

10 anys del programa a Barcelona

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Barcelona està en marxa des de fa una dècada. Actualment cobreix tota la ciutat, amb una població diana de més de 400.000 persones. El programa convida tots els homes i dones de 50 a 69 anys a fer-se una prova molt senzilla –un test de sang oculta a la femta– que es recull a les farmàcies i es fa a casa. La colonoscòpia només es fa en cas que aquesta prova detecti sang en la femta. La xifra de positius és inferior al 5% dels participants.

L'Hospital del Mar fa colonoscòpies a uns 600 residents de l'àrea de Ciutat Vella i de Sant Martí cada any. Aquestes proves permeten detectar precoçment càncers –molts són extirpats en la mateixa colonoscòpia– i també detectar i extirpar lesions premalignes, els anomenats pòlips.

stats