Societat 17/11/2016

Un noi identificat pel color de pell a Barcelona portarà el seu cas al Tribunal de Drets Humans

El noi recorre a Estrasburg després que el Tribunal Constitucional hagi desestimat la seva petició i avalat les identificacions racistes

Ara
2 min
ELS DRETS VULNERATS DE LA VÍCTIMA
 Z.M., víctima de la detenció per perfil ètnic, aquesta setmana al portal de la seu de SOS Racisme a Barcelona.

BarcelonaUn noi d'origen pakistanès a qui la policia hauria identificat pel color de pell a Barcelona fa 3 anys portarà el seu cas al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi desestimat el seu recurs. Aquest és el primer cas d'una suposada identificació policial racista a l'Estat en els últims 23 anys.

El Constitucional va avalar fa 15 anys que la policia identifiqui persones pel color de la pell o "el perfil ètnic", quan va sentenciar que era acceptable que uns agents haguessin demanat el 1992 la documentació a Rosalind Williams, una afroamericana nascuda a Nova Orleans, només per la seva aparença. El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides va donar la raó a la dona el 2009, però el tribunal de garanties espanyol continua aplicant la mateixa doctrina.

"Sí, és per ser negre"

El periple judicial de Zeshan Muhammad, que viu a Catalunya des dels 14 anys i té un permís de residència de llarga durada, va començar fa 3 anys. L'estiu del 2013 un agent de la Policia Nacional li va reclamar la documentació des d'un cotxe patrulla mentre es trobava al passeig de Sant Joan de Barcelona: "Per què m’identifiquen?", va preguntar el noi als agents. "Home, a un alemany segur que no l’identificaré", va contestar el policia, i va afegir "sí, és per ser negre".

El noi, que tenia 20 anys, va protestar. "No abusis de l'autoritat", li va dir. Segons els testimonis, l'agent va sortir del cotxe, li va clavar una bufetada i se'l va endur. Muhammad explica, a més, que dins del cotxe i a la comissaria els agents el van insultar dient-li coses com "mico".

La defensa del noi i l'entitat SOS Racisme veien en el recurs al Constitucional una oportunitat perquè el tribunal s'adaptés d'una vegada per totes a la normativa internacional i deixés d'avalar les identificacions racistes. Però el TC ha tombat el cas.

En un comunicat, SOS Racisme recorda que les identificacions per "perfil ètnic" violen el principi de no discriminació recollit a la Constitució, el dret a la dignitat i a l'honor, a més de diversos tractats internacionals ratificats per l'Estat. Segons l'organització, la decisió del Constitucional dista del posicionament d'altres països com ara França, que recentment ha declarat il·legals les detencions policials racistes. Per això ara buscaran l'empara d'Estrasburg.

Per saber-ne més: últim assalt perquè el Constitucional no avali les identificacions racistes

stats