Societat 17/07/2020

Illa confia en noves restriccions a Barcelona per frenar la transmissió comunitària

El Govern anunciarà aquest matí les mesures per intentar frenar l'avanç del covid

Ara
3 min
Gent passejant amb mascareta per Barcelona aquest dijous

BarcelonaEls brots de l'Hospitalet i Barcelona són, juntament amb els de l'Aragó i el Segrià, els que més preocupen el ministeri de Sanitat. El ministre Salvador Illa assegura que més de la meitat dels nous positius corresponen a Catalunya i que això "indica que hi ha transmissió comunitària" i que cal posar-la sota control. Per això confia en les noves mesures que vol aplicar la conselleria de Salut per evitar que la situació es descontroli. El ministre, que ha assegurat sentir "una preocupació profunda" per la situació a Catalunya, ha explicat en una entrevista a Onda Cero que li consta que ahir hi va haver reunions fins molt tard per decidir com serien les noves restriccions, que ahir l'equip d'Ada Colau ja va detallar que s'enfocarien a reduir els contactes socials però que, en el moment actual, es descarta un confinament. El Govern ja ha convocat una roda de premsa a les 11.30 per detallar quins seran els passos a seguir.

Protecció Civil ha avançat que preveu aplicar a Barcelona el model de restriccions de l'Hospitalet de Llobregat per aturar l'augment de casos de coronavirus. "Anem cap al model de l'Hospitalet", ha assegurat la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, en declaracions a TV3, on ha detallat que el Procicat acabarà de concretar aquest matí les mesures. Ferrer ha apuntat que buscaran "evitar al màxim el contacte social", establir restriccions d'aforament a bars i restaurants –50% a l'interior i distància de dos metres entre taules a les terrasses– i cita prèvia per anar als establiments. A més, ha dit que és "molt probable" que es tanquin els locals d'oci nocturn.

Sobre la situació actual de brots, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que ja sabien que n'hi hauria quan van decidir aixecar l'estat d'alarma. "La clau és actuar amb rapidesa i contundència", ha dit, i ha apuntat que la majoria s'estan controlant, però que preocupen els de Lleida, l'Aragó i l'Hospitalet-Barcelona. El del del Segrià –ha dit– està "bastant estable", però encara no hi ha garantia que s'hagi acabat amb la transmissió comunitària. "Estem registrant un increment de casos, és veritat que el 70% són asimptomàtics i que es detecten per diagnòstic precoç i la majoria en menors de 50 anys", ha explicat.

Ha assegurat que de moment no s'està en l'escenari de decretar l'estat d'alarma però que no es descarta en funció de l'evolució: "No visualitzo aquesta situació ara però hi podríem arribar", ha apuntat, i ha dit que això podria passar si hi hagués contagi entre diferents comunitats autònomes. El ministre ha llançat un missatge optimista i ha defensat que fets com que ahir no hi hagués grans celebracions al carrer pel títol de Lliga del Madrid són "signes positius".

El ministre ha assegurat que si s'hagués de decidir avui no hi hauria públic als estadis de futbol quan arrenqui la temporada. "Hem d'actuar amb molta prudència", ha defensat. Sobre el ball de xifres de positius entre el ministeri i les comunitats, ha assegurat que ells donen les que els comuniquen i que Catalunya n'està donant moltes.

Padrós: "Vull creure que encara som a temps d’evitar que Barcelona hagi de ser confinada"

Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, ha dit a RAC1 que vol "creure que encara som a temps d'evitar que Barcelona hagi de ser confinada". "Tothom que té responsabilitats té les piles posades per prendre decisions immediatament", ha indicat. "Pensàvem que tindríem una treva a l’estiu, però ha faltat previsió. Ara cal apel·lar a la responsabilitat col·lectiva dels ciutadans, però de manera esglaonada tots tenim algun tipus de responsabilitat", ha dit. Padrós ha sigut clar: "Quan va saltar la primera onada, ens va agafar amb el peu canviat. Podia ser justificable el confinament, era l’única arma, però ara cal rastrejar".

El president del Col·legi de Metges de Barcelona ha indicat que fins ara "hem estat esperant el virus" però que l'enfocament ha de canviar: "No hem d'esperar el virus, l'hem d'anar a buscar". "Hauríem d’estar emprenyant els ciutadans fent proves aleatòries, perquè hi ha molts asimptomàtics que viuen amb gent vulnerable", ha dit Padrós, i ha afegit: "Hem tornat a caure en un parany en què vam caure al començament de la pandèmia per innocència i per falta de coneixement del que ens venia, però ara no podem caure més en aquests errors. No serà perquè no tinguem grans experts al país... No puc respondre per què ens ha passat això, no ho sé. Però no podem caure en el parany i esperar el virus", ha remarcat. El metge ha reclamat "missatges clars i una conducció d’aquesta crisi amb molta autoritat". "No podem badar. Exigeixo que es prenguin les decisions que corresponguin perquè hi hagi aquest comandament clar. I de manera urgent", ha reiterat.

Padrós ha dit que "hi ha hagut un excés d’informacions per voler tranquil·litzar", però ha apuntat que creu que això "ha generat més incerteses".

stats