Societat Immigració 17/03/2022

Més de 6.000 ucraïnesos han arribat a Catalunya

Tres hospitals catalans tractaran criatures malaltes de càncer

ARA
2 min
Refugiats ucrainesos que arriben a Catalunya a l'aeroport del Prat des de Polonia

BarcelonaTres setmanes després de l’inici de la guerra, més de 6.000 ucraïnesos ja han arribat a Catalunya, segons els càlculs del Govern, tot i que no es descarta que en realitat la xifra sigui més elevada perquè n’hi ha que arriben i encara no s’han registrat oficialment. Per a tots els refugiats, la Generalitat es prepara per donar-los assistència al sistema públic sanitari, que inclou també la vacunació contra el covid, tenint en compte que a Ucraïna la taxa d’immunització és del 40%. “Tota persona que arribi d’Ucraïna tindrà la targeta sanitària”, ha subratllat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a l’ARA, que ha vaticinat que amb tota seguretat el nombre de refugiats augmentarà tenint en compte que Catalunya és la comunitat espanyola amb una comunitat ucraïnesa més gran, amb 24.000 residents. D’aquests, la majoria viuen a Barcelona però en percentatge és a Guissona (14%) on n’hi ha més, seguida de la petita localitat de la Portella (12%), segons les dades del ministeri d’Inclusió. 

Precisament aquest divendres obrirà la porta el centre d’identificació de refugiats del ministeri que dirigeix José Luis Escrivá i que preveu expedir la protecció temporal (una figura nova consensuada per la Unió Europea) per donar el permís de residència i de treball en menys de 24 hores, un termini excepcional. Fins i tot Escrivá ha assegurat que al centre de Pozuelo de Alarcón, les resolucions de l’expedient es fan en tan sols dues hores. A Barcelona, els refugiats no hi podran fer nit, però la xarxa d’asil oficial té 2.000 llits disponibles per a persones que no tinguin ja garantit l’allotjament. 

Un cop es vagin tramitant les proteccions temporals, s’entrarà en la segona fase, en què els refugiats seran derivats a habitatges definitius, en funció de la tipologia de família i on tenen xarxa d’acollida.

D'altra banda, el departament de Salut espera l’arribada de criatures malaltes de càncer que van aterrar a Astúries a bord d’un avió militar i que a Catalunya seran tractats en els hospitals de Sant Joan de Déu, la Vall d’Hebron i Sant Pau. Argimon ha dit que encara no sap quants vindran a Catalunya ni si estaran sols o acompanyats per familiars.

stats