Immigració
Societat Immigració 21/06/2023

Dos morts i 30 desapareguts en un naufragi a 160 quilòmetres de les Canàries

Equips de salvament han trigat 10 hores a anar a rescatar l'embarcació, que va sortir amb una seixantena de persones del Sàhara Occidental

ARA
3 min
Un vaixell pesquer ha localitzat a menys d'un quilòmetre de la costa dels Cocoteros, a Lanzarote, una llanxa pneumàtica amb 53 immigrants a bord, entre ells una dona embarassada que ja havia mort, en un altre rescat del dia a les illes.

BarcelonaDues persones, entre elles una nena, han mort i una trentena més han desaparegut arran de l'enfonsament de la llanxa neumàtica amb què intentaven arribar a les illes Canàries. La barca va sortir ahir a la tarda amb una seixantena de persones a bord des de la costa del Sàhara Occidental i poc abans de les 8 del vespre Salvament Marítim, després de rebre un avís, va alertar les autoritats de Rabat perquè s'encarreguessin de coordinar-ne el rescat, atès que l'embarcació era més a prop de les seves aigües que de les espanyoles. No obstant això, els nàufrags han estat tota la nit esperant el rescat, que finalment s'ha fet a plena llum del dia, unes 10 hores després del primer avís. Segons el Marroc, s'han rescatat 24 persones amb vida. No hi ha, però, dades oficials de la totalitat de les víctimes.

Davant de la nova tragèdia, l'activista Helena Maleno, portaveu del col·lectiu Caminando Fronteras, ha denunciat la "negligència" i desídia de les autoritats espanyoles a l'hora de rescatar els nàufrags. Ha qualificat la situació d'"omissió del deure d'auxili" per no haver anat directament a rescatar els supervivents. A través de Twitter, Maleno havia urgit a una intervenció ràpida per evitar que aquestes persones haguessin de patir una "tortura" en aigües oceàniques "suplicant" per una ajuda que no acabava d'arribar.

La barca havia sortit amb una seixantena de persones a bord del cap Bojador, a la costa del Sàhara Occidental, l'antiga colònia espanyola ara sota control marroquí. Arran de la demanda de socors, es va activar el dispositiu de rescat, que segons Salvament Marítim, havia de coordinar el Marroc. Així, cap a les 19.53 un avió va localitzar la zòdiac a la deriva (a 80 quilòmetres del litoral africà i a 160 de Gran Canària) i, tot seguit, va demanar ajuda a qualsevol vaixell que estigués per la zona. Un d'aquests va ser el vaixell Navios Azure, amb bandera de les Illes Marshal en ruta cap a Algesires, que es va acostar fins a l'embarcació i es va estar al costat seu fins que es va produir el naufragi. En paral·lel, també es va informar de la situació els equips de rescat del Marroc perquè s'hi dirigissin, però segons les autoritats espanyoles no ha estat fins avui passades les 6 del matí que han arribat al lloc del naufragi i han aconseguit rescatar 24 dels ocupants, que havien resistit tota la nit a les aigües de l'oceà Atlàntic. Ja ben entrat el matí des de Canàries es va enviar un helicòpter que va rescatar el cadàver de la criatura, una nena que té entre cinc i vuit anys, segons la Cadena Ser.

Migrants rescatats a alta mar  esperen per desembarcar d'un vaixell de la Guàrdia Costera espanyola, al port d'Arguineguin, a l'illa de Gran Canària, Espanya,
Desenes de vaixells de fusta utilitzats pels migrants per arribar a les illes Canàries,  al port d'Arinaga, a l'illa de Gran Canària.
La Creu Roja aten un dels migrants rescatats al  vaixell de la Guàrdia Costera espanyola, al port d'Arguineguin, a l'illa de Gran Canària, Espanya,

"Espanya ha fet un Grècia, i així cada dia a les fronteres europees", ha escrit Maleno a la xarxa social, en referència a la responsabilitat del govern d'Atenes en l'últim naufragi conegut al Mediterrani central d'un vaixell amb més de 700 persones a bord, que es va enfonsar al mar Jònic i que, segons diferents ONG, va veure desateses les peticions d'auxili. En declaracions a Efe, Maleno, l'àrea marítima on s'ha produït aquesta nova tragèdia forma part de la zona de cerca i rescat (SAR) sota responsabilitat espanyola, segons la legislació internacional, malgrat que el Marroc s'atribueix les aigües del Sàhara.

El naufragi és el segon en 24 hores que s'ha conegut a la ruta de les Canàries, la més perillosa per arribar a Europa. Aquest matí, un vaixell de Salvament Marítim ha aconseguit rescatar 63 persones que havien naufragat a bord d'una zòdiac i les han desembarcat al port d'Arguineguín. Fins al mes de juny, havien arribat a l'arxipèlag 5914 persones, un 30 menys que en el mateix període de l'any passat.

stats