INCENDIS
Societat 20/08/2018

Els Bombers donen per controlat l’incendi de Roses

Els Agents Rurals investiguen si el foc va ser provocat

Maria Garcia
3 min
Investiguen si l’incendi de Roses va ser provocat

GironaNou ensurt a l’Empordà per un incendi que va cremar més de nou hectàrees de terreny forestal. Aquest diumenge, a quarts de cinc de la tarda, els Bombers de la Generalitat van rebre l’avís d’un incendi forestal a la zona del coll del Pení, a Roses (Alt Empordà). El foc va obligar a tallar diverses carreteres i, per precaució, es van confinar els veïns de les urbanitzacions de Puig Rom i Mas Fumats.

Els Agents Rurals investiguen les causes de l’incendi i treballen amb la hipòtesi que va ser provocat, perquè es van localitzar quatre focus en la mateixa zona, que forma part del Parc Natural del Cap de Creus. “En aquesta zona no hi ha cap activitat agrícola que hagi pogut provocar el foc, és tot terreny forestal. I, a més, els quatre focs han aparegut en una àrea molt ben determinada i de manera progressiva, en poc espai de temps. Això ens fa pensar que respon a un patró d’intencionalitat”, va afirmar el cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases.

De fet, el principal escull per als bombers a l’hora d’apagar les flames va ser el fet que hi havia quatre focus que van cremar de manera gairebé simultània. I, segons va indicar el cap operatiu dels bombers, Francesc Boya, van haver de “dividir els recursos que anaven arribant i determinar quin foc era més prioritari”. I és que els agents temien que la tramuntana que bufava ahir a la tarda estengués l’incendi ràpidament, ja que la zona està plena de matolls i herbes que cremen amb facilitat. En aquest sentit, Boya va recordar que, malgrat les pluges de les últimes setmanes, hi ha moltes zones seques a Catalunya, “com el cap de Creus i les Terres de l’Ebre”, on el perill d’incendi és alt.

Els Mossos d’Esquadra han obert diligències i, juntament amb els Agents Rurals, avui continuaran les tasques d’investigació per determinar l’origen dels incendis. Està previst que en aquesta tasca treballin amb un gos que tenen ensinistrat per trobar líquids accelerants.

Un ensurt per a veïns i turistes

Els quatre focus van afectar superfícies de 3,17 ha; 3,2 ha; 2,6 ha, i 0,6 ha. En total, 9,57 ha, totes dins el Parc Natural del Cap de Creus. Com a conseqüència del foc es van tallar les carreteres GI-614 i GI-613 i els accessos a Canyelles, l'Almadrava, la cala Jóncols i la cala Montjoi. Aquestes zones, com és habitual a l’estiu, estaven plenes de turistes i visitants. Alguns no es van poder moure d’on eren i d’altres van poder tornar tranquil·lament caminant a casa, segons va informar l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan. “Com a precaució s’han tancat les carreteres, i algunes cales, com la Montjoi, han quedat envoltades de fum. Però tothom ha anat tranquil·lament marxant de la platja i, pel que podria haver sigut, ha anat tot molt bé i ha quedat en un ensurt”, va destacar.

Problemes de mobilitat

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat aquest dilluns al matí l'incendi, després que cinc dotacions terrestres i un helicòpter hi hagin treballat tota la nit. En menys de tres hores, els bombers van aconseguir estabilitzar els quatre focus del foc, cosa que va permetre aixecar el confinament dels veïns de les dues urbanitzacions i reobrir les carreteres afectades. Durant tota la tarda va bufar la tramuntana i els problemes de mobilitat van ser el principal perjudici que va causar l’incendi.

Dos focs més durant el cap de setmana


Incendi a Gavà

Els Bombers de la Generalitat també van treballar ahir en l’extinció d’un incendi forestal que va obligar a tallar la carretera BV-2041 entre Gavà i Begues (Baix Llobregat) en els dos sentits de la marxa. L’incendi va calcinar una hectàrea de massa forestal. Hi van treballar dotze dotacions terrestres i dos mitjans aeris. L’incendi va començar entre el camí de Can Espinós i la BV-2041.

Incendi a Badalona

Dissabte es va declarar un foc al turó d’en Boscà de Badalona (Barcelonès), una zona pròxima a Can Ruti, que va afectar gairebé 4 hectàrees. Cinc mitjans aeris i nou dotacions terrestres van treballar per extingir-lo.

stats