Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi a l'Empordà, que ha obligat a desallotjar 350 persones a Castell d'Aro

Els veïns han començat a tornar a casa seva ben entrada la nit

ARA
2 min
Imatge aèria del foc de Santa Cristina d'Aro

BarcelonaEls Bombers han aconseguit donar per estabilitzat l'incendi a Castell d'Aro (Baix Empordà), que ja ha cremat més de 80 hectàrees de vegetació i una de terreny urbà. El foc es va declarar divendres a les 12.40 hores i fins a 75 dotacions, 60 de terrestres i 15 d'aèries, s'hi van desplaçar per intentar contenir l'avanç de les flames. L'incendi va començar a la zona de Can Manel, al final d'un barranc, i el vent va fer que s'estengués ràpidament cap a una zona envoltada d’urbanitzacions disperses, masos i un camp de golf. Per això Protecció Civil va ordenar desallotjar unes 350 persones, la majoria del Resort Hapimag i de nacionalitat francesa, anglesa, alemanya i neerlandesa, així com veïns de la zona i l'hotel, per la proximitat del foc.

Després de més de deu hores, a dos quarts de dotze de la nit, la policia local de Platja d'Aro va confirmar que ja havien rebut l'autorització de Bombers perquè els veïns comencessin a tornar a casa seva.

Ben entrada la nit, els Bombers van informar que havien aconseguit estabilitzar el foc, i al llarg de la nit un dispositiu d'extinció format per una trentena de camions d'aigua i una quinzena de vehicles lleugers s'ha quedat a la zona treballant.

Divendres al vespre, poc abans que els veïns poguessin tornar a casa, el cap d'intervenció dels Bombers, l'inspector Santi Lleonart, havia explicat que l'incendi encara estava actiu, sobretot al flanc esquerre i per això s'havia prioritzat aquesta part per evitar que el foc esdevingués de "majors proporcions". "No hem tingut danys personals", va subratllar. A part del Resort Hapimag, també es van desallotjar l'Hotel Mas Torrellas, la masia Can Batet, Can Riera, la zona de Vallvanera i el Club Golf Mas Nou. A més, es va evacuar la urbanització les Teules de Santa Cristina d'Aro i es va confinar la urbanització Can Manel de Castell d'Aro.

Investiguen unes tasques de neteja

Els Agents Rurals investiguen les causes del foc i, de moment, una de les hipòtesis preliminars amb què treballen és que s'hagi iniciat mentre es feien tasques de neteja perimetral dels boscos.

El foc a l'Empordà arriba a les portes d'un cap de setmana en què torna a haver-hi perill d'incendi, almenys fins dimarts, a les comarques del Bages, la Noguera, el Solsonès, la Segarra i l'Urgell, però també es veuran afectades les zones de l'Empordà, la Catalunya Central, el Vallès (Oriental i Occidental) i les Terres de l'Ebre, entre d'altres. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que bufi vent de component sud i que la temperatura sigui superior a l'habitual i la humitat relativa baixa. Per això, es continua recomanant minimitzar riscos i fer més segura la sega aturant l'activitat entre les dues i les cinc de la tarda. A més, també es recomana no aprofitar els petards que van sobrar de la revetlla de Sant Joan perquè està prohibit encendre'ls en zones pròximes al bosc.

Veïns de Castell d'Aro mirant les flames de l'incendi a tocar dels seus habitatges.
Flames a Castell d'Aro.
stats