Societat 24/07/2019

Inclusiva, feminista i sostenible: la Festa Major de Gràcia aposta per la igualtat

L'edició d'enguany registrarà la xifra de participació veïnal més alta des del 2001, amb 24 carrers guarnits, tres més que l'any passat

Cèlia Codina
2 min
Imatge d'arxiu d'un dels carrers decorats de la Vila de Gràcia.

BarcelonaAmb 900 activitats i 24 carrers guarnits, tres més que l'any passat, la Festa Major de Gràcia arriba a l'edició d'enguany amb xifres històriques. Els organitzadors, encapçalats per la Fundació Festa Major de Gràcia, han presentat aquest dimecres les que, segons defensen, seran les festes del barri més multitudinàries, inclusives i sostenibles que s'han fet fins ara. "L'objectiu és que tothom faci seva la festa", ha afirmat el regidor del districte, Eloi Badia.

La festivitat emblemàtica de la Vila de Gràcia, que se celebrarà entre el 15 i el 21 d'agost, pretén ser un exemple de jornada inclusiva, feminista i sostenible. Prova d'això és que quatre esportistes olímpiques amb discapacitat intel·lectual seran les encarregades de donar el tret de sortida a la revetlla més important del districte. Cristina Pandis, Xènia Galtés, Paola Manjón i Noèlia Bautista, jugadores de l'equip de bàsquet acidH-Lluïsos, llegiran el pregó, un escrit en defensa de la visibilització de les persones amb qualsevol tipus de discapacitat i reivindicació d'espais accessibles i inclusius en totes les grans celebracions.

De fet, el famós concurs de guarniments estrenarà un premi a l'accessibilitat per reconèixer el carrer que dona més facilitats als col·lectius amb discapacitat. La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, ha explicat que l'objectiu a llarg termini és que l'accessibilitat es converteixi en un "element més" a l'hora de valorar les candidatures.

La festa serà també antimasclista, en paraules de Carbonell i Badia. El consistori ha substituït el lema de la campanya #BCNantimasclista "No és no" per "Només sí és sí". A més, la plaça de la Revolució acollirà, per tercer any consecutiu, el punt d'informació lila, que oferirà protocols d'actuació en cas de violència masclista i posarà a disposició dels ciutadans dues parelles d'informadores al carrer per garantir la seguretat de tothom, sobretot de les dones.

Festa sostenible

El carrer Lluís Vives, la plaça del Nord i el carrer Lluís Antúnez amb Sant Miquel se sumen als 21 carrers que ja hi van participar l'any passat, i el mes que ve s'engalanaran per celebrar la festivitat de l'Assumpció. "Es tracta de la participació més alta des del 2001, estem molt contents per l'alta implicació dels veïns", ha dit Carbonell en representació dels organitzadors.

Una participació veïnal que –precisen– també es reflecteix en clau ecològica. "De 800.000 gots de plàstic hem passat a 75.000", ha explicat Carbonell per il·lustrar l'impacte dels gots reutilitzables, una iniciativa que fa anys que funciona. "Vam ser pioners", ha puntualitzat Badia, que ha remarcat que "al darrere va venir la Mercè". A part del sistema de gots reaprofitables, l'organització col·laborarà amb bars i restaurants per introduir plats i coberts de plàstic compostable i ha posat en marxa una campanya de convivència per fomentar el respecte pel descans dels veïns i els decorats, així com l'ús responsable dels lavabos i de l'espai públic.

El districte també introduirà, com a prova pilot en quatre carrers, un projecte per reciclar els materials fets servir per a les decoracions. Amb tot, i com ha apuntat Badia, "molts dels objectes utilitzats en les guarnicions ja són reutilitzats".

stats