Societat 13/11/2018

Les infermeres estudiaran fer vaga si l'Institut Català de la Salut no escolta les seves demandes

SATSE exigeix recuperar les retallades pressupostàries i aturar la sobrecàrrega assistencial

Mireia Esteve
2 min
Una infermera practicant una cura a una pacient en  un CAP.

BarcelonaLes infermeres també estudien fer vaga si l'Institut Català de la Salut (ICS) no escolta les seves demandes. El sindicat SATSE, el majoritari del sector de la infermeria, es va reunir dilluns amb els responsables de l'ICS per fer-los arribar les seves demandes. D'entrada, demanen recuperar les "retallades pressupostàries" que fa anys que encara no s'han revertit i actualitzar complements salarials que no es posen al dia des del 1985, ha explicat a l'ARA el secretari d'acció sindical de SATSE, David Carbajales.

Segons Carbajales, els responsables de l'ICS els han demanat 72 hores per estudiar "l'impacte econòmic" que tindrien les seves demandes a les arques de la Generalitat. "Segons el que ens diguin, ens plantegem fer una vaga paral·lela a la dels metges o fer-la la setmana següent", ha explicat el secretari d'acció sindical de SATSE. A finals de setmana, el sindicat preveu tornar-se a reunir amb els representants de l'ICS.

A part de recuperar les retallades pressupostàries, el sindicat també exigeix a l'ICS que es "dimensionin les plantilles" i que es posi fi a la sobrecàrrega assistencial. Així, Carbajales critica que en determinades ocasions un mateix professional del sector de la infermeria pot tenir agendades fins a "9 consultes" en una mateixa hora. Un problema al qual els metges també demanen que es posi solució.

De fet, els responsables de l'ICS també s'han reunit amb el sindicat Metges de Catalunya aquesta setmana amb la vaga de metges d'atenció primària per a finals de novembre sobre la taula. Segons fonts del sindicat, la trobada ha sigut una "primera presa de contacte" en què han exposat les seves reivindicacions. "De moment, l'ICS no ha posat sobre la taula cap pla", exposen les mateixes fonts del sindicat. Els dos actors s'han citat per a pròximes reunions per tal d'intentar acostar posicions. El director gerent de l'Institut Català de la Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar la setmana passada que plantejarien als metges un pla d'accions que serviria per aturar la vaga.

stats