Societat 21/09/2017

La intel·ligència nord-americana nega que l'avís sobre un possible atemptat estigués relacionat amb l'atac a la Rambla

L'Estat continua dosificant la informació sobre terrorisme que comparteix amb els Mossos

Ara
2 min
Atropellament massiu a la Rambla de Barcelona

BarcelonaUn informe enviat per la intel·ligència nord-americana -extens, escrit en anglès correcte i amb molts detalls de la investigació- desmenteix que l'atemptat de la Rambla pugui estar relacionat amb l'alerta genèrica sobre possibles atacs terroristes que va transmetre a finals de maig i de la qual va informar 'El Periódico'. L'informe, que publica el digital 'Público', assegura que, tot i que anteriorment aquest servei va passar informació "no corroborada i de veracitat desconeguda" informant que l'Estat Islàmic podria planejar atacs "específicament a la Rambla", una revisió addicional els ha permès ara identificar Abu Khadijah al-Karbaluti com a potencialment responsable d'aquells possibles atacs. I afegeix que no els consta cap estimació que aquesta informació estigui relacionada amb els atacs que es van produir el 17 d'agost a la Rambla.

"El nostre servei no compta amb cap estimació que aquesta versió estigués relacionada amb els recents atemptats del 17 d'agost del 2017 contra la Rambla ni ha descobert cap informació que vinculi Abu Khadijah al-Karbaluti amb aquest atac", assegura l'informe.

La intel·ligència nord-americana nega que l'avís sobre un possible atemptat estigués relacionat amb l'atac a la Rambla

Es tracta d'un informe molt tècnic, de 1.300 paraules, que s'ha remès als Mossos a través del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i del qual s'han esborrat els encapçalaments perquè la policia catalana no vegi informació rellevant com qui envia concretament la informació i amb quina data, un punt que, segons apunta el diari, evidencia que, tot i els atemptats, el CITCO continua dosificant la informació sobre la lluita antiterrorista que envia als Mossos.

En roda de premsa, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el major del Mossos, Josep Lluís Trapero, ja havien desmentit que l'avís genèric que els va arribar al maig tingués cap relació amb l'atac de la Rambla. De fet, la policia catalana havia donat "molt poca credibilitat" a aquell avís i el govern espanyol en va fer el mateix diagnòstic. L'existència d'aquesta advertència no es va admetre oficialment fins al 31 d'agost arran d'una notícia publicada a 'El Periódico', però en tot cas Forn i Trapero la van deslligar dels atemptats del dia 17 en la mateixa línia del que ara assegura aquest informe de la intel·ligència nord-americana. Tots dos van dir que s'han rebut "desenes" d'avisos semblants sobre altres indrets, que aquest en concret es va analitzar com es fa sempre, i que a les meses d'avaluació de l'amenaça terrorista del 25 de maig i el 8 de juny ni tan sols es va tractar la qüestió, com tampoc es va fer a la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya del 10 de juliol.

stats