Societat 23/10/2019

Intenten desnonar una família de Gràcia a qui volen apujar el lloguer de 1.000 a 1.300 euros

La parella, amb tres fills, fa un any que demana negociar les condicions amb la propietària

Natàlia Vila
2 min
Prop d'un centenar de veïns s'han concentrat al portal del Juan i la Lívia per evitar que els desnonin

BarcelonaEl del Juan i la Lívia és un intent de desnonament que el Sindicat de Llogaters entén com a paradigmàtic i que apel·la a tothom, no només a les classes més baixes: per l'elevat import del lloguer, perquè la propietat és un particular local i pels esforços realitzats pels inquilins per arribar a un acord i seguir pagant. La propietària del pis on viu aquesta parella i la seva família, al barri de Gràcia de Barcelona, va iniciar un procés de desnonament contra ells perquè no van poder assumir la pujada del lloguer que els proposava, de 1.000 a 1.300 euros mensuals. Després de dos intents aturats, avui hi havia previst el tercer.

A primera hora, però, un centenar de persones s'han concentrat davant del portal de la família, a la Travessera de Gràcia, per evitar que la comitiva judicial els fes fora i han aturat el desnonament, tal com passa moltes altres vegades que els veïns s'organitzen.

De vaga parcial a vaga total de lloguers

La parella, amb tres fills, fa 17 anys que viu al barri, 12 dels quals en aquest pis. A més, segons les entitats en lluita per un habitatge digne, sempre han pagat els rebuts del lloguer fent "grans esforços" per aconseguir els 1.000 euros mensuals. De fet, expliquen que, un cop la propietat ja els havia rescindit el contracte, la parella va seguir abonant aquests imports –fora de contracte– durant 12 mesos per facilitar una negociació amb la propietat.

Aquesta pràctica, la de seguir pagant fora del contracte, es coneix com a vaga parcial: els inquilins continuen consignant el lloguer als jutjats per demostrar la voluntat de pagar però el rebuig a una pujada que consideren abusiva. Segons les entitats que lluiten per un habitatge digne, aquest procediment facilita que les dues parts acabin seient a negociar. En aquest cas, però, això no ha estat així, i la propietària continua reclamant la pujada del 30%, fins als 1.300 euros mensuals.

Per això, aquest dimecres, el Sindicat de Llogateres i l'Oficina d'Habitatge Popular de Gràcia –que han acompanyat el Juan i la Lívia durant tot el procés– han anunciat que la família fa un pas més enllà: deixaran de pagar el lloguer de manera total per protestar contra la "judicialització" del cas, "l'amenaça de desnonament" i les denúncies per coaccions que ha presentat la propietària.

Aquest matí, els concentrats davant del portal d'aquesta família han esmorzat a la porta de l'edifici per evitar el pas de la comitiva judicial, que finalment ha decidit suspendre el desnonament. "Com que la llei permet les pujades abusives de lloguer i els desnonaments, és la ciutadania qui s'organitza per protegir les famílies quan es vulneren els drets humans", ha afirmat el portaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera.

Palomera també ha criticat el fet que el govern espanyol no hagi fet res per regular el preu dels lloguers. Segons aquest sindicat, la inacció de les administracions sobre les pràctiques dels fons voltor en el mercat immobiliari ha provocat que alguns dels particulars en copiïn les dinàmiques per "treure el màxim rendiment dels seus habitatges a costa de les famílies". Per a Palomera, això alimenta la bombolla del lloguer i, de rebot, l'expulsió de veïns dels seus barris.

stats