Interior avisa d’un estiu “complicat” pels incendis

Elena parla “d’alerta però no alarma” als Vallesos, el Maresme i el litoral de Girona

2 min
Un helicòpter en la presentació que va fer a principis de mes Endesa per la campanya de manteniment dels boscos.

Barcelona“Ens ve un estiu complicat. D’alerta però no alarma”. És l’avís del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per la campanya d’incendis d’aquest any. El focus es posa en els dos Vallesos, l’Occidental i l’Oriental, el Maresme i el litoral de Girona, que “preocupen” pel clima i la massa forestal. “No caiguem en una falsa seguretat”, ha advertit Elena, pels episodis de pluja dels últims dies. Segons el conseller, tot i que la tendència dels últims 15 anys ha sigut la de “decréixer” en nombre d’incendis excepte alguns pics, ara hi ha “més dies de risc” perquè la campanya s’ha desestacionalitzat.

Des del 15 de juny s’han produït 35 focs amb afectació forestal. Alguns dels més destacats són un de 80 hectàrees a la Noguera causat per un camió amb una roda punxada, un de 87 hectàrees a Alfarràs pel llançament d’una burilla, un de 14 hectàrees a Torrent per un petard i un d’11 hectàrees a Argentona per una crema que es va escapar de restes vegetals d’un hort. “El 55% dels incendis són per imprudències o provocats”, ha remarcat Elena, que ha insistit que l’acció humana “és determinant” en l’inici dels focs. Un dels factors “de risc” de la campanya d’aquest estiu és, de fet, l’activitat humana, perquè serà superior a la de l’any passat, que estava marcada pel confinament del covid.

Els Bombers de la Generalitat tindran 53 càmeres de videovigilància en 39 espais, que substitueixen els guaites, per controlar els incendis. El cap del cos, l’inspector David Borrell, ha explicat que aquest estiu, a diferència de l’anterior, les càmeres ja estaran desplegades a tot Catalunya i ha subratllat que la seva funció no és detectar els focs. “La detecció la confiem en la ciutadania, que ens alerta quan els veu. Més del 90% dels avisos ens arriben per trucades de la ciutadania”, ha assegurat Borrell. Segons l’inspector dels Bombers, les càmeres serveixen per “monitoritzar” les columnes de fum, ubicar “amb precisió” la zona dels incendis i determinar els mitjans que hi envien.

Complir amb el mínim de bombers

Borrell també ha exposat que en aquesta campanya es complirà el nombre mínim de bombers funcionaris que hi ha d’haver a cada parc, que fins ara se situava per sota. “Aquest any, amb la incorporació de les noves promocions, és el primer que estem als mínims”, ha apuntat Borrell, perquè ara són 2.450 bombers funcionaris. Pel que fa als bombers voluntaris, ara són 1.300 perquè el cos ha fet fora els que “no podien donar resposta” als requisits per ser considerats operatius. La plantilla es reforça amb gairebé 600 treballadors durant la campanya: els contractes acostumaven a ser de tres mesos però ara alguns ja són de mig any per la desestacionalització dels incendis. També es compta amb els 490 efectius dels Agents Rurals.

stats