Universitats
Societat 17/10/2011

Cada euro invertit en la universitat retorna 1,88 euros a la societat

Els rectors de les universitats públiques catalanes reivindiquen la seva "eficiència" amb un estudi de l'impacte social i econòmic de la universitat

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaCada euro invertit en les universitats públiques catalanes reverteix en 1,88 euros a la societat, segons un estudi elaborat per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP). L'estudi 'Impactes de les universitats públiques catalanes a la societat' conclou que els beneficis directes i indirectes dels vuit centres públics catalans representen el 0,6% del PIB català, una xifra que puja a l'1% si es comptabilitzen les institucions vinculades a les universitats.

L'informe destaca també que el 60% de la producció científica catalana es desenvolupa a les universitats i que aquesta producció té un impacte científic d'un 34% per sobre de la mitjana mundial.

L'estudi, presentat avui en un acte presidit pel ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, i el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, reivindica les universitats públiques catalanes com unes de les "més eficients en recerca científica d'Europa", si els seus resultats es posen en relació amb els recursos disponibles.

En aquest sentit, el president de l'ACUP i rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, ha alertat del perill que les retallades posin en perill aquestes dades i ha dit confiar que la davallada en la inversió pública en educació sigui conjuntural i no respongui a "un canvi de model" que acabi amb aquests bons resultats.

Amb tot, l'informe també detecta algunes mancances encara del sistema universitari, especialment en la inserció laboral dels doctorats. Només un 16% dels doctorats universitaris catalans troben feina al sector privat, enfront del 44% als Estats Units, per exemple.

Un altre dels punts febles del sistema universitari català és la política de beques, en la qual s'inverteix un 8,2% del total de despesa en educació, quan la mitjana de l'OCDE és del 17,3%. Això significa que a Catalunya, el 80% dels estudiants universitaris no reben cap mena d'ajuda o beca.

stats