Violència masclista

Els Mossos fan una crida per trobar l'home que hauria matat el seu fill de dos anys

Martín Ezequiel Álvarez, de 44 anys, amb el cabell rapat i d'1,78 metres d'alçada, hauria matat el nen en un hotel del Poble-sec

Clara López Alcaide
4 min
L'hotel Concordia de Barcelona, on els Mossos han trobat el cos d'un menor

BarcelonaEls Mossos d’Esquadra han fet una crida a la col·laboració ciutadana per trobar l’home que suposadament ha assassinat el seu fill de dos anys en un hotel de Barcelona. En un gest poc habitual, la policia ha difós una fotografia de Martín Ezequiel Álvarez Giaccio, un veí del Vendrell de 44 anys, descrit com un home d'1,78 metres d’alçada i de complexió atlètica, amb els ulls marrons i que ara du la barba retallada i els cabells rapats. A l’home el busquen des de dimarts a la nit, quan el nen va aparèixer inconscient a l’habitació de l’Hotel Concòrdia, al Paral·lel de la capital catalana, al barri del Poble-sec. Les imatges de l’establiment hoteler van captar la fugida d’Álvarez saltant la tanca de la piscina. Des de llavors se li ha perdut el rastre i el dispositiu de cerca s’ha ampliat a Catalunya.

L’alerta que alguna cosa greu podia haver passat la va donar dimarts cap a les 10 del vespre la mare de la criatura. Segons ha avançat la Cadena SER, Álvarez es va endur el nen i més tard va enviar un missatge a la mare, de la qual s'havia separat, amenaçant-la que se’n penediria. La dona va trucar a la policia i els pitjors pronòstics es van complir. 

Quan pocs minuts després de la trucada la Guàrdia Urbana i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van arribar a l’hotel, el nen, de dos anys i nou mesos, es trobava inconscient i amb la cara morada amb evidents signes d’asfíxia. No es va poder fer res per salvar-li la vida. 

Immediatament es va muntar un dispositiu per intentar trobar-lo. Aquest dimecres, s’han sumat a la cerca alguns helicòpters que han sobrevolat les zones pròximes a l’hotel. La falta de pistes ha fet que els Mossos hagin demanat permís judicial per difondre la fotografia i els trets personals del sospitós. El jutjat de guàrdia que s’ha fet càrrec del cas ha ordenat el secret de les actuacions.

Crida dels Mossos d'Esquadra per trobar Martín Ezequiel Álvarez Giaccio.

En un vídeo que ha fet públic La Vanguardia, es veu com Álvarez es fa fonedís després de saltar la tanca que comunica la piscina de l’hotel amb l’exterior i puja un petit mur per després desaparèixer. En aquell moment, duia uns pantalons texans, vambes vermelles i samarreta grisa. Álvarez té un perfil obert de LinkedIn -ja inactiu- en què s’ofereix com a gestor de valors i es defineix com a un home empàtic, versàtil i amb capacitat d’adaptació.

El cinquè menor assassinat

Si es confirma la motivació de la mort, aquest nen seria la cinquena criatura assassinada a Espanya pel seu pare des que va començar l’any, en un nou cas de l’anomenada violència vicària, un tipus de violència masclista en què el maltractador agredeix els fills amb l’objectiu de castigar la parella. Des del 2013, quan es va reconèixer els menors com a víctimes de la violència de gènere, són ja 42 els menors assassinats pels progenitors homes segons les dades que recull la Delegació del govern contra la violència de gènere del ministeri d’Igualtat. En aquesta estadística, no es recull l'assassinat de la nena de quatre anys de Sant Joan Despí a mans de la seva mare, però sí que s'inclou a l'estadística del ministeri de l’Interior, que eleva la xifra a una vuitantena de menors pels pares o les seves parelles, i no fa distinció del sexe de l’assassí ni quina ha sigut la motivació.

El terme de violència vicària el va encunyar l’any 2012 la psicòloga Sonia Vaccaro per definir el maltractament que s’exerceix a través dels fills per fer mal a la mare. Tot i que hi pot haver casuístiques diferents, es dona sobretot en mig dels tràmits de separació de la parella, a vegades per evitar que la dona obtingui la custòdia o un bon règim de visites. I, sovint, els agressors s'acaben suïcidant.

L'alcaldessa Ada Colau i la consellera d'Igualtat, Tània Verge, presidint el minut de silenci en condemna per l'assassinat del nen.

L’assassinat és el cas més dramàtic, però són moltes les veus expertes –juristes, psicòlogues especialitzades– les que apunten que sovint la violència sobre els menors comença posant-los en contra de la dona i es va accentuant. Fa uns mesos, Rocío Carrasco va relatar en un documental a Telecinco com el seu exmarit va fer tot el possible perquè els seus dos fills tinguessin d’ella la imatge de “mala mare”, malparlant-los d’ella. “Te’ls trauré i faré que t’odiïn”, va explicar que li deia l’exmarit en referència als menors. En un altre cas també molt mediàtic, al juny es va trobar el cadàver d’una de les dues germanes canàries segrestades pel seu pare, en un episodi que va sacsejar la societat espanyola.

Les autoritats han condemnat públicament el presumpte homicidi. La tinenta d'alcaldia de Feminismes i LGTBI i alcaldessa accidental de Barcelona, Laura Pérez, ha explicat que des del consistori s'està donant suport psicosocial i acompanyament a la mare del menor i se segueix el cas de prop. La conselleria d'Igualtat i Feminismes ha lamentat el crim i ha explicat que està a disposició del govern municipal per activar els protocols que calguin per donar suport a la família. "Vetllem per garantir la privadesa de la família del nen", afegeixen en un tuit. Desenes de persones han secundat el minut de silenci convocat aquesta tarda per condemnar el presumpte homicidi.

stats