Societat 12/11/2020

Investiguen una parella de Tàrrega pel possible maltractament al seu nadó d'un mes, ingressat en estat greu

El jutge deixa en llibertat els pares però els retira la custòdia de la criatura

Ara
2 min
El nen va morir a l'Hospital Sant Joan de Déu per lesions greus.

BarcelonaUn nadó de només un mes ha hagut de ser ingressat en estat greu a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra investiguen si els pares, veïns de Tàrrega, hi estarien implicats i intenten aclarir si es tracta d'un cas de maltractament, negligència o accident. El jutjat els ha deixat en llibertat amb càrrecs i ha dictat com a mesures cautelars l'obligatorietat de comparèixer cada quinze dies al jutjat, la retirada del passaport i la prohibició que surtin del territori.

Els pares, que han declarat aquest dijous al titular d'instrucció número 1 del jutjat de Cervera, han perdut la custòdia del nadó, ingressat a causa de les greus lesions que presentava. La parella podrà visitar-lo a l'hospital.

El 5 de novembre el nen va ingressar a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i l'endemà els metges del centre van alertar els Mossos per la gravetat del seu estat, que va obligar a traslladar-lo a Barcelona.

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici pel cas de presumpte maltractament. Vol supervisar la intervenció de les diferents administracions implicades –la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, el Servei Català de la Salut i els serveis socials de Tàrrega– i valorar el funcionament dels protocols de coordinació. Ha recordat que la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l'Infant estableix "l'obligació dels estats de protegir els infants de totes les formes de violència física o mental mentre estan sota la guarda dels seus pares".

La llei de la infància catalana estableix "l'obligació" dels poders públics de prendre les mesures necessàries per protegir aquest col·lectiu de qualsevol mena de maltractament, ha subratllat el Síndic, que també ha recordat que la institució va impulsar el 2006 un protocol marc d'actuacions per a casos d'abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors, per les "mancances" detectades en diversos incidents per maltractaments greus. Amb aquesta eina es pretenia assegurar una "coordinació eficaç" entre les institucions implicades.

stats