Societat 26/04/2012

Rigau augmentarà els alumnes per classe si hi ha prou espai a les aules

La consellera d'Ensenyament accepta que els mestres facin més hores de classe i es disminueixin les substitucions. Amb aquestes mesures, almenys 500 interins passaran a ser substituts. Els instituts podran fer jornada intensiva tres dies a la setmana

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, augmentarà els alumnes per classe, tal com reclama el pla d'estalvi del ministre Wert, però amb condicionants. Després de la reunió amb els sindicats educatius per analitzar les mesures imposades per Madrid, la consellera ha deixat clar que l'augment de la ràtio només s'aplicarà si hi ha espai, sempre que no hi hagi alumnes amb necessitats especials –alumnes amb discapacitats o nouvinguts que necessitin atenció específica–, mai en centres situats en entorns desfavorits i només si ho justifica l'estalvi econòmic.

Rigau ha afegit que abans d'aplicar la mesura aprovada divendres passat en el consell de ministres s'analitzarà cas per cas. En cap cas l'augment d'alumnes per classe afectarà l'educació infantil i s'aplicarà, preferentment, a secundària.

Des les sis mesures anunciades per Wert per estalviar 3.000 milions d'euros, Ensenyament també accepta que els mestres facin més hores de classe, i retallar les substitucions de professorat. Aquestes mesures afectaran el contracte laboral de 500 persones, principalment interins que passaran a ser substituts i també substituts de llarga durada que passaran a ser-ho en períodes curts.

Rigau entén que aquestes dues mesures són d'obligat compliment, tot i que vulneren competències catalanes. Per això, tot i que les aplicarà el proper curs, la consellera ha demanat el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries per avaluar si cal presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC).

La consellera ha anunciat també que permetrà als instituts que facin jornada intensiva tres dies a la setmana, en comptes dels dos dies d'ara, i que fins i tot està estudiant la petició del sindicat de secundària d'aplicar la jornada continuada de forma més generalitzada com a nova mesura d'estalvi.

Sindicats indignats

Rigau ha explicat aquestes mesures després d'haver-se reunit, aquest matí, amb els sindicats d'ensenyament i amb les juntes de directors de primària i secundària. En sortir de la trobada, els sindicats han recriminat a Rigau que hagi acceptat aplicar les mesures aprovades pel ministre "quan hi ha altres comunitats autònomes que ja han dit que no les aplicaran", com deia la secretària general d'Ensenyament de CCOO, Montse Ros.

Ros calcula que l'augment de ràtios podria suposar a la pràctica tancar uns 200 grups (per unir-los a un altre) i considera també que els canvis anunciats tindran més afectació en el personal. Per CCOO, en lloc de 500 treballadors, com ha apuntat Rigau, podrien ser uns 2.000 els afectats per la retallada.

stats