Societat 23/06/2017

Jané demana ara 1.500 mossos nous en tres anys

El conseller d’Interior diu que els primers 500 es convocaran aviat tot i l’oposició de l’Estat

Jordi Mumbrú
2 min
El conseller d’Interior, Jordi Jané, saludant els representants policials en l’acte de graduació celebrat ahir.

BarcelonaQuan semblava que el govern de la Generalitat i el de l’Estat acostaven posicions per solucionar el conflicte de la convocatòria de 500 nous agents dels Mossos d’Esquadra, el conseller d’Interior, Jordi Jané, ha apujat el to. Amb 500 no n’hi ha prou, va defensar ahir. Va dir que, en total, en calen 1.500, i que totes aquestes places es convocaran en els pròxims tres anys.

A més, el conseller va assegurar que la nova promoció de 500 mossos d’esquadra que es preveu convocar aquest any tirarà endavant “amb totes les garanties”, tot i el requeriment del ministeri d’Hisenda, que veta la convocatòria recordant la llei que limita la contractació pública, en aquest cas a 50 places. Jané va defensar ahir que la convocatòria es farà “en els pròxims dies” i que ja negocien amb el govern espanyol per evitar traves jurídiques que poguessin dur a la impugnació de la convocatòria. La resta d’agents, segons el conseller, es convocaran en dues tandes de 500, una durant el 2018 i una altra el 2019. “No és opinable, perquè les necessitats estan inventariades”, va argumentar.

El conseller va recordar que a la Junta de Seguretat celebrada el 2006 els governs català i espanyol van acordar que la plantilla necessària per als Mossos d’Esquadra era de 18.217 agents. Actualment, però, n’hi ha 1.500 menys, i és per això que s’anuncia ara la convocatòria de tres noves promocions de 500 agents per al 2017, 2018 i 2019.

“Farem la convocatòria perquè fa falta, és necessària. Ara ho estem estudiant jurídicament per no perjudicar els milers de persones que volen opositar, perquè tinguin les garanties que no estaran subjectes a una impugnació -va explicar el conseller, que va reconèixer converses amb el ministeri-: en pocs dies deixarà d’haver-hi impediments i publicarem la convocatòria”.

Trobar data per a la reunió

Jané va fer ahir aquest anunci enmig de les negociacions amb el govern de l’Estat per celebrar la Junta de Seguretat, en la qual han de participar, entre d’altres, els responsables de seguretat catalans i espanyols. La Junta no es convoca des de fa vuit anys. El pols va agafar embranzida dimarts, quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va convocar la trobada unilateralment per al 3 de juliol. Aquesta tensió es va rebaixar dimecres quan el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va enviar una carta al conseller Jané en què li demanava una reunió amb els seus equips per acordar una data per celebrar la polèmica Junta de Seguretat. El conseller va criticar que el ministeri d’Interior celebrés abans la Junta de Seguretat al País Basc, tenint en compte que a Catalunya l’amenaça terrorista és superior.

Jané va fer l’anunci durant l’acte de graduació de nous policies locals, on també va explicar que ja s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el disseny dels nous uniformes comuns per a totes les policies de Catalunya, que s’assemblarà al dels Mossos d’Esquadra. Segons aquest anunci al DOGC, els nous uniformes seran blaus. Les camises, polos, impermeables i caçadores seran d’un to blau nit, amb les espatlles grogues i la inscripció “POLICIA” a l’esquena. Els pantalons seran llisos i del mateix to, i la gorra, blau fosc.

stats